کلاهبرداری، یکی از نام آشناترین جرمهایی است که یک شخص میتواند نسبت به شما مرتکب شود. به زبان ساده تر، میتوان گفت کلاهبرداری، همان جرمی است که شخص مال باخته، با رضایت خود بر دام میافتد. هر نوع اعمال تقلبی که با سودجویی از شما تمام شود و برای فرد کلاهبردار دارای مزیت مالی باشد را کلاهبرداری میگویند. در این مطلب، قصد داریم در خصوص روشهای گوناگون این جرم با شما صحبت کنیم. تا انتهای این مطلب با وکیل کیفری عدل دانو همراه باشید. تنها چند دقیقه زمان کافی است تا هر آن چه لازم است را در این مورد بشناسید.
کلاهبرداری چیست؟
یکی از خطرناک ترین و مرموزانه ترین جرمهایی که میتواند بر علیه اموال شکل بگیرد، جرم کلاهبرداری است. این جرم، خیلی زیرکانه بر شما اعمال میشود. در واقع، شما متوجه نخواهید شد از چه راهی ضربه میخورید. با یک اشتباه و یا یک تصمیم نادرست، تمامی اموال و سرمایه شما به تاراج برده میشود. وقتی در انجام یک عملیات برای بردن مالی، تقلبی به کار گرفته شد، آن کار به کلاهبرداری ختم خواهد شد. فرد بزه دیده در این نوع جرم، اغفال خواهد شد و کاری را بدون آگاهی انجام خواهد داد.
امروزه دستههای مختلفی از کلاهبرداری را مشاهده میکنید. ترفندهای متقلبانه شیرینی که پشت آن، اعمال بسیار ناشایست و سودجویانهای وجود دارد، باعث میشود شما به دام افراد کلاهبردار بیفتید. گسترش ارتباطات میان انسانها، و به روز تر شدن وسایل ارتباطی، دست مجرمین را برای سودجویی و کلاهبرداریهای گوناگون باز گذاشته است. اما باید بدانید که در دادگاه، مجازات خاص خود را دارد. افرادی که به این عمل وقیحانه دست میزنند، باید بدانند که جرم بزرگی را مرتکب میشوند.
شایع ترین روشهای کلاهبرداری
برای این که بدانید افراد کلاهبردار به چه طریقی دست به جرم میزنند، باید روشهای کلاهبرداری را بشناسید. گفتیم که کلاهبرداری به روشهای گوناگونی امکان پذیر است. اگر بخواهیم شیوههای گوناگون کلاهبرداری را ذکر کنیم، میتوانیم حتی بیشتر از 100 مورد را متذکر شویم. در این قسمت، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو تصمیم گرفتهاند، برخی از شایع ترین کارهایی که انجام آنها مجازات جرم کلاهبرداری را در پی دارند به شما معرفی کنند تا به نوعی برخی از روشهای کلاهبرداری را بشناسید.
تقاضای ثبت ملک توسط امین، جعل عنوان نمایندگی بیمه، فروختن ارز دولتی در بازار یا بازار سیاه، خودداری از استرداد حق طرف مقابل، خیانت یا تبانی متصرف برای ثبت ملک، استفاده از ارزهای دولتی به مصرفی غیر از خرید کالا، معرفی مال غیر به عوض مال خود، تقاضای ثبت ملک توسط وارث با علم به این که از مورث سلب مالکیت شده بوده، خیانت یا تبانی متصرف برای ثبت ملک به نام دیگری و تقسیم منافع موهوم یا نبود صورت دارایی، برخی از شایع ترین روشهایی هستند که افراد سودجو برای رسیدن به اهداف خود از آنها استفاده میکنند. بنابراین، برای هر یک از مسائلی که ذکر کردیم، با آگاهی بالا سمت معامله بروید و نگذارید افراد کلاهبردار، نگاهی سودجویانه به شما داشته باشند و بتوانند اموال شما را از مالکیت شما خارج کنند.
چگونه می توان جرم کلاهبرداری را اثبات کرد؟
همان طور که میدانید، کلاهبرداری عبارت است از، سودجویی از افراد به شیوهای که افراد از آن مطلعاند، اما از نیت کلاهبردار بی خبر هستند. این کار، بدون آگاهی انجام میشود. بنابراین، کسانی که به دام این کلاهبردار میافتند، اغلب فریب میخورند. اما سوالی که در این زمان مطرح است، این است که آیا میتوان با شکایت از کلاهبردار به دنبال دریافت حق خود بود؟ از آن جایی که این کار صورت گرفته با رضایت شخص انجام میشود و اغلب شخص فریب میخورد، اثبات کردن جرم کلاهبرداری کمی دشوار است.
اما در این قسمت، کارشناسان ما نکاتی را به شما گوشزد میکنند که توجه به آنها میتواند برای اثبات جرم مفید واقع شود. برای این که بتوانید جرم کلاهبرداری را تحقق ببخشید، باید به 3 شرط توجه کنید؛ برای غیر بودن مال برده شده، تقلبی بودن وسایل و ابزارهایی که کلاهبردار از آن برای فریب شما استفاده کرده است و فریب خوردن قربانیان در صورت عدم آگاهی از انجام کلاهبرداری. در صورتی که شما از کلاهبرداری صورت گرفته مطلع بوده باشید، جرم کلاهبرداری محقق نخواهد شد. فراموش نکنید برای محقق شدن جرم کلاهبرداری، باید حتما این 3 شرط موجود باشد و در غیر این صورت، نمیتوانید کلاهبرداری را ثابت کنید.
چه مجازات قانونی برای کلاهبردار وجود دارد؟
شاید برای شما سوال باشد که مجازات جرم کلاهبرداری چه است؟ لازم است بگوییم، قانون مجازات، جرم کلاهبرداری را به دو دسته تقسیم کرده است. یعنی هر کسی با هر نوع کلاهبرداری به یک میزان مجازات نمیشود. هر شخصی با توجه به جرمی که انجام داده است، در یکی از دستههای مجازات قرار میگیرد. در کشور ما مجازات قانونی جرم کلاهبرداری به دو دسته ساده و مشدد تقسیم میشود.
در کلاهبرداری ساده، مجرم باید 1 تا 7 سال حبس را تجربه کند. البته، باید توجه کنید که اگر مبلغ کلاهبرداری شده 100 میلیون تومان یا کم تر باشد، جرم قابل گذشت میشود و حبس آن نیز کم تر میشود. جزای نقدی معادل مال برده شده و رد اصل مال به صاحب آن از جمله دیگر مجازاتهایی است که برای کلاهبرداری ساده در نظر گرفته شده است. این که میزان حبسی که شخص کلاهبردار میکشد، به چه میزان است، به نظر قاضی پرونده بستگی دارد. اما مجازات کلاهبرداری مشدد چیست؟ در این نوع کلاهبرداری که فرد کلاهبردار، شرایط تشدید ذکر شده در ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری را دارد، به 2 تا 10 سال حبس محکوم میشود. اما این پایان کار نیست؛ رد اصل مال به صاحب آن و جزای نقدی معادل مال برده شده و انفصال از خدمات دولتی به نحو دائم از دیگر مجازاتهایی است که برای وی در نظر گرفته میشود. در این نوع مجازات نیز، قاضی با توجه به جرمی که کلاهبردار انجام داده است، حبس وی را مشخص میکند.
راهنمای شناخت اسناد جعلی
متاسفانه امروزه و با پیشرفت تکنولوژی، اسناد و مدارک را میتوان خیلی راحت جعل کرد. برخی از افراد، به قدری در جعل اسناد تبحر دارند که به سختی میتوان تفاوت آن را از اصل مدارک و اسناد تشخیص داد. اما به نظر شما چگونه میتوان در این زمان کمی هوشیارانه تر عمل کرد؟ کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، در این قسمت، نکاتی را به شما گوشزد میکنند، که میتواند راهنمای خوبی برای شناسایی اسناد جعلی باشد. توجه شما را جلب میکنیم، تا این نکات را بشناسید و در دام کلاهبرداری با اسناد جعلی نیفتید.
معمولا در اسناد جعلی، زبانی که استفاده میشود، بیش از حد رسمی و تجملی است. در اسناد جعلی، نام سازمانها کم تر دیده میشود و از خطاب عمومی به جای خطاب خصوصی استفاده میشود. کیفیت پایین ارائه اسناد، میتواند یکی دیگر از نشانههای جعلی بودن سند باشد. به این موارد میتوان، پایین بودن کیفیت گرامر و هجا را نیز اضافه کرد. شما با توجه به این نکات، میتوانید به سند ارائه شده و جعلی بودن آن شک کنید و از امضای آن خودداری کنید.
چگونه ایمیل جعلی را شناسایی کنیم؟
یکی از شایع ترین راههایی که افراد سودجو امروزه به وسیله آن کلاهبرداری میکنند، استفاده از ایمیلهای جعلی است. کلاهبرداری با ارسال ایمیل جعلی به کاربران و کلیک کردن کاربر بر روی ایمیل و وارد شدن به صفحهای که فرد سودجو میخواهد، جزء شایع ترین روشهایی است که کلاهبردار میتواند به وسیله آن به اهداف خود برسد. این مسئله زمانی به وجود میآید که شما به ایمیلهایی که دریافت میکنید، بی توجه هستید. برخی گمان میکنند که خرید اینترنتی از هر سایتی که انجام شود، برای آنها ایمیل ارسال خواهد شد. اگر انتظار ایمیلی را ندارید، بهتر است قبل از کلیک کردن بر روی آن، به جعلی بودن آن فکر کنید. کلاهبرداری به این شیوه، امروزه بیش از گذشته مورد استفاده افراد سودجو قرار میگیرد. پس سعی کنید در هنگام مواجهه با هر ایمیلی، احساسی عمل نکنید و با حواس جمع آن را بررسی کنید.
راهنمای شناسایی پروفایل دوست یابی جعلی
یکی دیگر از شایع ترین راههای کلاهبرداری که امروزه بیشتر دامن جوانان را میگیرد، کلاهبرداری از طریق برقراری ارتباط نزدیک با افراد و دریافت اطلاعات آنها است. بهتر است با هر کسی ارتباط برقرار نکنید. دنیای مجازی، بسیار گسترده است و شما نمیتوانید از هویت اصلی و واقعی افراد مطلع شوید.
بهتر است برای تشخیص صحت هویت کاربران، به پروفایل آنها توجه کنید. هر چیز غیرعادی که در پروفایل مشاهده شده، میتواند شک برانگیز باشد. شما میتوانید گزینههایی همچون عکس، محل، مهارتهای زبانی و علاقههای یک کاربر را مورد نقد و بررسی قرار دهید. معمولا کلاهبرداران اغلب عکسهای خود را از اینترنت به دست میآورند. توجه به این مسئله، باعث میشود یکی از شایع ترین شیوههای کلاهبرداری را به راحتی خنثی کنید. کلاهبرداری از طریق برقراری ارتباط نزدیک و دوست یابی، یکی از انواع کلاهبرداریهایی است که به وسیله شبکههای مجازی انجام میشود.
وکیل کلاهبرداری
دانستید که کلاهبرداری از چه روشهایی امکان پذیر است. تا این جا با انواع کلاهبرداری آشنا شدید و متوجه شدید که اثبات هر کدام از انواع کلاهبرداری چه پروسه سخت و دشواری را دنبال میکند. با توجه به پیچیدگی که جرمهای کلاهبرداری و حکم های این چنینی دارد، به شما توصیه میکنیم قبل از این که به طرح شکایت فکر کنید، به دنبال دریافت راهنمایی از یک وکیل کلاهبرداری باشید. وکیل کلاهبرداری، میتواند قبل از طرح شکایت کیفری، بهترین مشاوره حقوقی را در اختیارتان قرار دهد. اثبات ارکان این جرم بسیار سخت و دشوار است. تنها کسی میتواند از حق شما دفاع کند، که تسلط کافی بر مسائل حقوقی و قوانین جرم کلاهبرداری داشته باشد.
شما نمیتوانید به تنهایی به دنبال دریافت حق خود باشید. نا آگاهی در خصوص نحوه شکایت در مرحله اول، کار شما را سخت میکند. بی توجهی به دریافت کمک از وکیل کلاهبرداری، باعث میشود حق شما ضایع شود و نتوانید حق و حقوق خود را پس بگیرد. بهتر است در اولین فرصت، به دنبال بهترین وکیل کلاهبرداری باشید تا بتواند در این مسیر شما را راهنمایی و کمک کند.
نتیجه گیری
در این مطلب، با یکی از مهم ترین و شایع ترین جرمها که در کشورمان رواج دارد، آشنا شدید. کلاهبرداری، یکی از جرمهایی است که پروندههای زیادی در دادگاه دارد. از آن جایی که جرمهای مربوط به کلاهبرداری بسیار گسترده است، کلاهبرداران به روشهای مختلفی به فکر سوء استفاده از مردم و اموال آنها هستند. شما باید نهایت توجه خود را به کار ببرید تا در دام چنین افرادی نیفتید.
اگر به هر دلیلی در این مشکل گرفتار شدید، میتوانید با استفاده از یک وکیل کلاهبرداری، به دنبال دریافت حق و حقوق خود باشید. شما قادر خواهید بود، از وکلای کار آزموده مجموعه حقوقی عدل دانو استفاده کنید. مجموعه حقوقی عدل دانو ، بهترین وکلای کشور را در اختیار دارد. تعداد پروندههایی که در خصوص کلاهبرداری به وکلای ما سپرده شده است، بسیار زیاد است و هر یک از وکلای ما سابقههای درخشانی در پیروزی و به موفقیت رساندن پروندههای این چنینی دارند. شما میتوانید حتی با کارشناسان موسسه حقوقی عدل دانو، جلسات مشاوره در خصوص این جرم برگزار کنید.