تهران - خیابان صابونچی - نبش خرمشهر - پلاک 109 - واحد ۱

تصرف عدوانی

در دادگاه‌ها، شکایت‌ها و پرونده‌های گوناگونی به دلایل حقوقی مختلف شکل می‌گیرد. اما قطعا در بین پرونده‌های موجود در محاکم قضایی، تصرف عدوانی یکی از پیچیده ‌ترین و سخت ‌ترین پرونده ‌های حقوقی موجود می‌باشد. پرونده ‌ای که به نتیجه رساندن آن، تنها کار یک وکیل ماهر و تواناست. وکیلی که تسلط کافی بر قوانین دعاوی تصرف عدوانی را داشته باشد، می‌تواند از این پرونده پیروز و سربلند خارج شود. اما تصرف عدوانی به چه معناست؟ در این مطلب، وکیل ملکی عدل دانو قصد دارد در مورد این دعاوی در دادگاه و انواع آن با شما صحبت کند. برای آشنایی با این موضوع باید تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.

تصرف عدوانی

آشنایی با تصرف عدوانی

قبل از این که به معرفی جنبه ‌ها و جبهه ‌های مختلف تصرف عدوانی بپردازیم، باید با خود این کلمه و معنای آن آشنا شوید. منظور از تصرف عدوانی چیست؟ به این معناست که شخصی ملکی را با زور و اجبار و بدون رضایت مالک یا اجازه قانون بدست بیاورد. در معنی عام، کلمه تصرف عدوانی عبارت است از خارج شدن مال از دست مالک آن، بدون رضایتش. مثلا فرض کنید صاحب یک ساختمان هستید؛ اما شخص یا اشخاصی با توصل به زور و استکبار، مالکیت آن را از شما سلب می‌کنند و خود را مالک آن می‌دانند. این موضوع مصداق تصرف عدوانی است. در اصل، این جرم تنها یک معنی دارد و آن هم تصاحب مالکیت سرمایه اشخاص بدون رضایت آن‌ها یا اجازه‌ قانون است. البته بهتر است این را نیز اضافه کنیم که تصرف عدوانی تنها در رابطه با اموال غیرمنقول صدق می‌کند. برای اینکه دعوی رفع تصرف را مطرح کنید باید ابتدا 3 رکن لازم برای این کار را اثبات کنید؛ سبق تصرف خواهان، عدوانی بودن تصرف خوانده و لحوق تصرف خوانده.

انواع تصرف عدوانی

یکی از مهم ‌ترین موضوعاتی که باید در خصوص تصرف عدوانی بدانید، انواع آن است. سلب مالکیت اموال غیرمنقول به روش ‌های مختلفی انجام می‌شود. در این قسمت، کارشناسان مجموعه حقوقی عدل دانو، شما را با انواع تصرف عدوانی آشنا خواهند کرد. تصرف عدوانی به دو نوع تقسیم می‌شود؛ تصرف کیفری و تصرف حقوقی.

انواع تصرف عدوانی

تصرف عدوانی کیفری

تصرف عدوانی کیفری، به این معناست که اگر اموالی که متعلق به شخص دیگری است را بدون رضایت او یا مجوز قانون، مورد تصرف قرار دهید، شما از لحاظ قانونی مجرم محسوب می‌شوید و اگر این جرم ثابت گردد، از یک ماه تا یک سال به حبس محکوم می ‌شوید. زیرا در تصرف عدوانی کیفری، متهم باید مالکیت مال غیرمنقول را اثبات کند و در غیر این صورت به حبس محکوم خواهد شد.

تصرف عدوانی حقوقی

تصرف حقوقی، تفاوت ‌های زیادی با تصرف کیفری ندارد؛ اما باز هم نمی‌توان هر دوی آن ‌ها را یکی دانست. شما در تصرف عدوانی حقوقی، نیاز به احراز مالکیت قبلی مال ندارید؛ این در حالی است که طبق ماده ۶۹۰ در روش کیفری باید احراز مالکیت انجام شود. اما مهم ‌ترین تفاوت در تصرف عدوانی کیفری و حقوقی، رکن روانی در تصرف است که باید برای  دادگاه مشخص شود که آیا متصرف به این موضوع آگاه بوده است که مال متعلق به فرد دیگری بوده یا خیر؟ در دعوای کیفری، سوء نیت مجرم باید به هر نحو اثبات شود. این در حالی است که در دعاوی حقوقی اثبات آن الزامی ندارد. در تصرف عدوانی حقوقی، شما باید دادخواست حقوقی خود را برای رفع تصرف به دادگاه ارائه نمایید؛ اما برای طرح دعوی تصرف عدوانی کیفری، نیازی به دادن دادخواست حقوقی نیست و با شکایت کیفری تعقیب جزایی متهم و صدور حکم رفع تصرف انجام می‌شود.

دعوای تصرف عدوانی را از کدام راه مطرح کنیم؟

گفتیم که برای مطرح کردن این دعوا، 2 راه پیش رویتان است. از هر 2 راه کیفری و حقوقی، دعوای تصرف عدوانی قابل مطرح شدن است. اما بد نیست اطلاعات کاملی را در خصوص موضوعات پیرامونی این دعوا به دست آورید. اگر خواهان حقوقی باشید، هیچ نیازی به اثبات مالکیت و ارائه کردن دلایل مالکیت خود ندارید. اگر ملکی که 12 ماه به تصرف شما بود را از تصرف شما در آورده باشند، کافی است تا از طریق دعوای حقوقی تصرف عدوانی را مطرح کنید. اما اگر اسناد و مدارک کاملی در اختیار داشتید که مالکیت شما را اثبات کند، بهتر است دعوای کیفری را مطرح کنید. وقتی شما سند مالکیت یک ملک را در اختیار داشته باشید، برگ برنده را در دادگاه در اختیار خواهید داشت.

در مراجع کیفری به مالکیت سند توجه بسیار زیادی می‌شود؛ پس نباید این نکته را فراموش کنید. باید بدانید که روند دادرسی تصرف عدوانی حقوقی از کیفری طولانی ‌تر و بلند ‌تر است. در نظر بگیرید که در بیشتر موارد این چنینی، خواهان تنها به دنبال رسیدن به سرمایه یا همان ملک خود است و انگیزه چندانی برای گرفتن خسارت یا مجازات طرف مقابل ندارد. اگر تنها به دنبال دریافت حق خود هستید و هیچ هدفی را از مجازات خوانده در سر ندارید، بهتر است از طریق حقوقی اقدام کنید.

دعوای تصرف عدوانی را از کدام راه مطرح کنیم

تصرف عدوانی چه مجازاتی دارد؟

به دلیل اینکه در تصرف عدوانی، ملک بدون اجازه صاحب ملک تصرف می‌شود، بدیهی است که مجازاتی را در پی داشته باشد. زیرا این کار به صورت غیرقانونی صورت گرفته است. در صورت شکایت مالک، طبق ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی، دادگاه باید پس از طرح شکایت، طبق آیین دادرسی کیفری به این پرونده رسیدگی کند. بر طبق این قانون، مجازات مجرم شامل یک ماه تا یک سال حبس می‌باشد. لازم به ذکر است که بدانید این ماده قانونی فقط درباره اموال غیرمنقول است و اموال منقول را شامل نمی‌شود.

اما اگر در تصرف عدوانی حقوقی، این جمع توسط دادگاه تایید شود، خوانده محکوم به رفع جرم تصرف عدوانی و پرداخت کردن خسارت و حق‌الوکاله وکیل خواهد شد. لازم است بدانید اگر شخصی بعد از رفع تصرف توسط دادگاه، مجدد اقدام به تصرف اموال غیرمنقول کند، مجدد رفع تصرف خواهد شد اما این بار به حبس شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. این موارد ذکر شده می‌تواند پاسخ سوال  مجازات تصرف عدوانی چیست باشد.

مجازات

 

مراحل شکایت توسط وکیل

حال که اطلاعات جامع و کاملی را در خصوص این موضوع به دست آوردید، وقت آن است تا برای تنظیم شکایت اقدام کنید. تنظیم شکایت تصرف عدوانی باید به دست وکیل صورت گیرد. وکیلی که تسلط کافی در قوانین این موضوع را دارد، می‌تواند کمک شایانی به شما برای پیروزی در این پرونده کند. در مرحله اول باید به دنبال گرفتن وقت مشاوره حضوری باشید. سعی کنید بهترین وکیل دعاوی تصرف عدوانی را برای راهنمایی خود انتخاب کنید. پس از گرفتن وقت مشاوره حقوقی، باید به دفتر وکیل بروید و از جزئیات پرونده، او را باخبر کنید. البته در صورتی که وکیل تشخیص دهد، شما باید وکالتنامه وکیل را امضا کنید. سعی کنید جزئیات پرونده را خیلی دقیق و بدون جا انداختن موضوعی برای وکیل شرح دهید.

این کار کمک می‌کند وکیل تسلط بیشتری بر پرونده شما داشته باشد و این مسئله شانس پیروزی شما را افزایش می‌دهد. در این قسمت کار شما به اتمام خواهد رسید و باید منتظر طی کردن مراحل قانونی لازم برای تخلیه باشید. اما برای اینکه بتوانید شکایت خود را تنظیم کنید، باید مدارکی را با خود همراه داشته باشید. طرح شکایت رفع تصرف عدوانی نیاز به داشتن مدارک شناسایی دارد. همراه داشتن شناسنامه و کارت ملی و همچنین ارائه کردن سابقه تصرف و مدارک مالکیت، جهت تنظیم شکایت تصرف عدوانی الزامی است.

مراحل شکایت توسط وکیل

نحوه اجرای رای

یکی از مهم ترین موضوعاتی که در خصوص تصرف عدوانی مطرح می‌شود، نحوه اجرای رای است. قطعا این سوال در ذهن اکثر شما وجود دارد که نحوه اجرای رای در تصرف عدوانی چگونه است؟ این دعوا با دعاوی دیگر تفاوت‌ هایی دارد. درخواست تجدید نظر باعث ایجاد تاخیر در اجرای حکم تصرف عدوانی نخواهد شد. به محض اینکه رای صادر شود، حکم قابل اجرا خواهد بود. زمانی که صدور حکم مبنی بر رفع تصرف عدوانی صادر شود، اجرائیه نیز صادر خواهد شد و بلافاصله رای به اجرا در خواهد آمد. با این اوصاف باید گفت اجرای رای تصرف عدوانی خیلی سریع انجام می‌شود.

چه مواردی در دسته تصرفات عدوانی قرار نخواهد گرفت؟

در ابتدای مطلب گفتیم؛ که این تصرف تنها شامل اموال غیرمنقول می‌شود و سایر اموال منقول در دسته دعاوی تصرف عدوانی قرار نمی‌گیرند. برای مثال، تصرف اموالی مانند تلفن همراه یا ماشین در این دسته نخواهد بود. یکی دیگر از شرایطی که در دسته شکایات عدوانی قرار نمی‌گیرد، گذشتن از مال با رضایت کامل است. تاکنون موارد متعددی از این شرایط را مشاهده کرده‌ایم. گاهی متصرف مال خود را با رضایت کامل به تصرف شخص دیگری می‌دهد؛ اما پس از مدتی از انجام کار خود پشیمان می‌شود. افرادی که دوباره خواستار بازگشت مال خود هستند را نمی توان در دسته خواهان‌های رفع تصرف عدوانی قرار داد. این دو مورد ذکر شده از جمله مواردی ‌اند که در دسته شکایات تصرف عدوانی قرار نخواهند گرفت.

شاید یکی از سوال ‌هایی که در این زمان در ذهنتان در خصوص تصرف عدوانی شکل بگیرد، تصرف عدوانی ملک مشاع باشد. ملک مشاع یعنی اینکه، چند نفر به صورت مشارکتی اقدام به خرید ملکی می‌کنند. با توجه به مبلغ سرمایه گذاری شده، هر کدام از شرکا سهمی در این ملک دارند. تصرف عدوانی ملک مشاع به معنای این است که یکی از شرکا به خاطر راضی نبودن به حق خود، به حقوق شخص دیگر تجاوز کند و به زور سهم او را به چنگ بیاورد. تصرف عدوانی ملک مشاع از جمله دعاوی تصرف عدوانی می‌باشد که در دادگاه قابل مطرح شدن است.

چه مواردی در دسته تصرفات عدوانی قرار نخواهد گرفت

مجموعه حقوقی عدل دانو

در حال حاضر دعاوی تصرف عدوانی یکی از پرتکرارترین دعاوی حقوقی می‌باشد که در دادگاه‌ ها در جریان است. به دلیل پیچیده بودن و اهمیتی که این پرونده‌ ها دارند، ضروری است که از یک وکیل در تصرف عدوانی استفاده کنید. وکیلی که با امور حقوقی این کار آشنا باشد و بتواند موفقیت شما را در پرونده تضمین کند. البته بخشی از روند به موفقیت رسیدن، بسته به خودتان است. شما به دو صورت می‌توانید در روند پرونده تاثیر گذار باشید؛ اول اینکه می‌توانید با انتخاب یک وکیل عالی و با تجربه در تصرف عدوانی، کار خود را تا حد زیادی پیش ببرید و دوم اینکه در زمان مراجعه حضوری به وکیل، می‌توانید از طریق در اختیار گذاشتن اطلاعات کامل پرونده، راه موفقیت و پیروزی خود را هموار کنید.

اما شاید برایتان سوال باشد که چگونه می‌توان بهترین و با تجربه ‌ترین وکلای تصرف عدوانی را پیدا کرد؟ شما برای این کار می‌توانید روی کمک مجموعه حقوقی عدل دانو حساب کنید. مجموعه حقوقی عدل دانو، با داشتن سابقه طولانی در حل پرونده‌های حقوقی، آماده ارائه خدمات گوناگون به شما هموطنان است. شما می‌ توانید بهترین وکلای دعاوی تصرف عدوانی را از موسسه حقوقی عدل دانو بخواهید. وکلای ما به صورت شبانه ‌روزی آماده ارائه خدمات و جلسات مشاوره گوناگون به شما عزیزان هستند.

4.8/5 - (6 امتیاز)
سوال یا دیدگاهتان را مطرح کنید

اطلاعات تماس شما نمایش داده نخواهد شد و صرفا جهت اطلاع رسانی‌های بعدی است.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.