گسترش ارتباطات، از طریق اینترنت و تلفنهای همراه در سراسر دنیا، این امکان را به کاربران میدهد تا راحت تر به امور زندگی خود که از طریق اینترنت قابل انجام است، بپردازند. استفاده از شبکه جهانی اینترنت باعث شده، اکثر مردم به خریدهای غیر حضوری روی بیاورند. اما این مسئله علاوه بر مزایایی که برای بشر داشته، معایبی نیز با خود به همراه داشته است. این امر، باعث شده است تا بستری برای کلاهبرداران اینترنتی فراهم شود. کلاهبرداری اینترنتی، امروزه یکی از شایع ترین ترفندهای سودجویی از مردم و سرمایه آنها است. از آن جایی که کلاهبرداری در کشورمان شیوع پیدا کرده است، بهتر است تا اطلاعات کاملی را در این خصوص به دست آورید. در این مطلب از گروه حقوقی عدل دانو قصد داریم علاوه بر معرفی کلاهبرداری اینترنتی، راه های شکایت از کلاهبرداران اینترنتی را نیز به شما توضیح دهیم. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
کلاهبرداری اینترنتی، واژهای است که امروزه اخبار زیادی راجع به آن میشنوید. کلاهبرداران به وسیله اینترنت، سعی در بردن سرمایه مردم دارند. این کار توسط کلاهبرداران، از راه های مختلفی قابل انجام است. اما اغلب آن ها این کار را به وسیله هک انجام میدهند. هکرها، حساب های شخصی و بانکی اشخاص را هک میکنند و بدون اینکه متوجه شوید از حساب تان پول برداشت میکنند.کلاهبرداری اینترنتی، بدون آگاهی فرد انجام میشود. شما بدون آن که اطلاعی از نفوذ کلاهبردار به حساب تان داشته باشید، مال باخته این جرم خواهید شد. این روزها، آمار کلاهبرداریهای اینترنتی بسیار بالا رفته است. افزایش کلاهبرداران اینترنتی و فعالان حاضر در این زمینه، باعث بالا رفتن ناامنی و تهدید آبروی انسانها میشود.
اما به نظر شما، در برابر این مشکل چه میتوان کرد؟ پیشگیری بهتر از درمان است. خوب است قبل از اینکه گرفتار این مشکل شوید، به آن فکر کنید. بهترین راهکار، آموزش و افزایش اطلاعات در این زمینه است. کاربرانی که در اینترنت فعالیت میکنند، باید آگاهی و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهند. اما اگر به هر دلیلی با این مشکل مواجه شدید و قربانی کلاهبرداری اینترنتی لقب گرفتید، بهتر است برای دفاع از حق خود، مسئله طرح شکایت از کلاهبردار اینترنتی را آغاز کنید.
دلایل افزایش کلاهبرداری اینترنتی
یکی از مهم ترین دلایل افزایش کلاهبرداری های اینترنتی، عدم آموزش درست و شناخت دقیق ابزارهای پرداختی آنلاین است. افرادی که از این نوع برنامه ها آگاهی نداشته باشند، به راحتی در دام این کلاهبرداران قرار میگیرند. شما باید ابزارهای پرداخت آنلاین که رسمی و معتبر میباشند را بشناسید و بدانید راه صحیح پرداخت چگونه است. ناآشنایی مردم و کاربرانی که در اینترنت فعالیت میکنند، باعث افزایش کلاهبرداران اینترنتی و راحت شدن کار آن ها برای سرقت شده است.
اما خوش بختانه با گسترش فضای سایبری و محافظت از آن توسط پلیس فتا، هیچ جای نگرانی وجود ندارد. این به این معنی است که اگر شما شکایتی از کلاهبرداران اینترنتی داشته باشید، میتوانید به پلیس مراجعه نمایید و با پیگیری پلیس فتا، دست کلاهبردار اینترنتی را از سرمایه و زندگی خود کوتاه کنید. طبق قانون فضای سایبری، هر عمل خلاف قانونی که توسط رایانه یا سایر ابزارهایی که به اینترنت متصل میشوند انجام شود، به نحوی که به صورت مالی آسیبی را به مردم برساند، مصداق بارز جمله کلاهبرداری اینترنتی است. کلاهبرداری اینترنتی، به شیوه های گوناگونی انجام میشود.
انواع کلاهبرداری اینترنتی
هر نوع کلاهبرداری اینترنتی، میتواند اثرات مخربی بر روحیه انسان ها بگذارد. برای اینکه بدانید این کلاهبرداری اینترنتی، به چه صورت انجام میشود، باید راه های گوناگون را بشناسید. آن ها از دو طریق این کلاهبرداری را انجام میدهند. کلاهبرداری اینترنتی، یا به وسیله تلفن همراه انجام میشود و یا به وسیله رایانه. برای مثال، ارسال پیامک های ناشناس و تقلب و دعوت مردم به قرعه کشیهای ساختگی، از جمله انواع کلاهبرداری اینترنتی است که از طریق تلفن همراه شما انجام میشود. با این اوصاف، باید بدانید که کلاهبرداری اینترنتی انواع گوناگونی دارد.
از مهم ترین کلاهبرداری های اینترنتی، میتوان به فروشگاه اینترنتی تقلبی، سرقت اطلاعات با ویروس و آگهی تبلیغات، سایتهای شرط بندی، خالی کردن حساب شما به بهانه قرعه کشی و پرداخت پول، ربودن اطلاعات هویتی شما با ایمیل یا پیامک جعلی اشاره کرد. همه این ها و موارد دیگر، جزء کلاهبرداری اینترنتی محسوب میشوند. آشنایی با این شیوههای کلاهبرداری اینترنتی، به شما کمک میکند تا در فضای اینترنت، حواس خود را بیشتر جمع کنید و به راحتی در دام افراد سودجو نیفتید.
دلایل پیگیری
بسیاری از انسانها که گرفتار کلاهبرداری اینترنتی میشوند، گمان میکنند که دیگر کاری از دستشان برنمیآید و راهی برای جلوگیری از مشکلات به وجود آمده ندارند. باید بگوییم که بی تفاوتی شما نسبت به این موضوع باعث آزادی عمل بیشتر هکر و یا همان کلاهبردار میشود. شما باید از طریق مراجع قانونی اقدام به پیگیری کلاهبرداری اینترنتی کنید. دلایل مختلفی برای این کار وجود دارد. از مهم ترین دلایل پیگیری جرایم سایبری، امنیت و آبروی بسیاری از افراد است که در معرض خطر کلاهبرداری اینترنتی قرار گرفتهاند. زیرا هکرها از طریق حساب های کاربری افراد در شبکههای اجتماعی و انتشار عکس ها و اطلاعات شخصی، از آن ها سوء استفاده مالی میکنند. فرض کنید، تمام اطلاعات شخصی شما به دست افراد ناشناس بیفتد؛ آیا باز هم دست از پیگیری خواهید کشید؟ شما باید در این زمان تنها به پیگیری کلاهبرداری اینترنتی فکر کنید تا کلاهبردار ضربات بدتری به شما وارد نکند.
در زمان مواجهه با کلاهبرداری اینترنتی چه باید کرد؟
گفتیم که کلاهبرداری اینترنتی، به شیوه های مختلفی انجام میشود. اما یکی از مهم ترین سوالاتی که در این خصوص مطرح است، چگونگی مقابله با کلاهبرداری اینترنتی است. توصیه میکنیم اگر هر یک از این موارد ذکر شده برای شما و اطرافیانتان رخ داد، به دادسرای جرایم رایانهای یا پلیس فتا مراجعه نمایید. شما باید در این دادسرا تشکیل پرونده دهید. آن ها به جرایمی که در فضای سایبری برای شما رخ داده است رسیدگی میکنند و از پلیس فتا در این مسیر کمک میگیرند.
یا اینکه، باید به یکی از مراکز پلیس فتا در شهر محل سکونت خود مراجعه کنید تا مراحل شکایت از کلاهبرداری اینترنتی و پیگیری پرونده از کلاهبرداران اینترنتی مورد بررسی قرار بگیرد. لازم به ذکر است که بدانیم اگر شما مرتکب پرونده خود را نشناسید، در این صورت است که پلیس فتا دست به کار میشود و وظیفه بررسی پرونده و یافتن متهم را به دست میگیرد. در غیر این صورت و در حالی که شما مجرم را بشناسید، قاضی وظیفه دارد تا شخص مورد نظر را به دادگاه احضار نماید تا شخص برای دفاع از خود حضور یابد. پس دانستید که شکایت از کلاهبردار اینترنتی در مرحله اول ضروری است.
شکایت و رسیدگی به پرونده
دانستید که شکایت از کلاهبرداران اینترنتی تا چه میزان حائز اهمیت است. اگر در امر شکایت، تخصص کافی را ندارید بهتر است برای نحوه تنظیم شکایت از کلاهبرداران اینترنتی، از یک وکیل و افرادی که مطلع از این امور هستند مشورت بگیرید تا با استفاده از تجربیات آن ها، بتوانید با سرعت بیشتری شکایت خود را پیگیری کنید. شما باید از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک، در سامانه قضایی ثنا ثبت نام کنید و مدارک و شواهد لازم را بر روی سایت بارگذاری کنید. پس از ارائه مدارک لازم برای اثبات شکایت خود، ریاست پلیس فتا هر پرونده ای را با توجه به موضوعی که به وجود آمده است به دایره مخصوص همان موضوع ارجاع میدهد. به عنوان مثال، اگر پرونده اخلاقی باشد به دایره اخلاقی و در صورتی که پرونده کلاهبرداری در فضای مجازی باشد، به دایره اقتصادی و پول شویی ارجاع میدهد. در این قسمت، تحقیقات و بازجویی توسط افسر رسیدگی کننده شروع میشود.
در ادامه، پس از این که تحقیقات اولیه بر روی پرونده شکایت شما پایان یافت، با اخذ تمام استعلام های لازم و دستورات تکمیلی، در صورتی که رئیس شعبه تشخیص دهد که حضور متهم در دادرسی ضروری است، به ضابطان قضایی دستور میدهد که متهم را برای دفاع از خود و توضیح دادن کار خود به دادگاه فرا بخوانند. در این جا اگر جرم متهم اثبات گردد، دادرس محترم میتواند قرار قول شرف، وثیقه یا بازداشت موقت صادر کند. پس دانستید که شکایت و رسیدگی پرونده کلاهبرداری اینترنتی به چه صورت است.
مجازات کلاهبرداری اینترنتی به چه شکل است؟
شاید برای بسیاری از شما سوال باشد که چه مجازاتی برای کلاهبرداری اینترنتی در نظر گرفته شده است؟ آیا جرم مرتکب شده، تنها با تعهد کتبی و ارائه سند به دادگاه قابل بخشش است؟ به راستی مجازات کلاهبرداری اینترنتی به چه شکلی است؟ در این قسمت کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، در خصوص چگونگی مجازات کلاهبرداری اینترنتی توضیحاتی را ارائه کردهاند که به سوالات شما پاسخ میدهد.
در جرم کلاهبرداری اینترنتی، میزان مجازات مقطوعی مشخص نشده است. زیرا با توجه به خسارت های وارد شده و کلاهبرداری های صورت گرفته، مجازات مشخص میشود. اما به صورت کلی، حداقل یک و حداکثر سه سال حبس برای مجرمین کلاهبرداران اینترنتی در نظر گرفته میشود. در ضمن، باید بدانید که این پایان کار نیست و جریمه نقدی نیز برای این دسته از مجرمین در نظر گرفته میشود که مبلغ آن معادل مال ربوده شده است. به این مجازات ذکر شده باید بازگرداندن مال به دست آمده از جرم را نیز اضافه کنید. مبلغ کلاهبرداری اینترنتی، به هر میزان که انجام شده باشد، باید به فرد مال باخته باز گردد و معادل آن نیز به عنوان جزای نقدی پرداخت شود.
وظایف وکیل کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
گفتیم که در صورت مواجهه با این مشکل، باید از یک وکیل ماهر کمک بگیرید. برای بسیاری از افرادی که با پرونده کلاهبرداری اینترنتی مواجه میشوند، کمک گرفتن از یک وکیل کار بیهودهای به نظر میآید. در این قسمت قصد داریم وظایف و کارهایی که وکیل میتواند در این زمینه انجام دهد را شرح دهیم. وکیل کلاهبرداری اینترنتی، میتواند پرونده های شکایت از کلاهبرداران اینترنتی را پیگیری کند. از آن جایی که این پرونده بسیار پیچیده است، باید از وکیلی کمک بگیرید که تخصص و مهارت کافی در این زمینه را دارد.
وکیل کلاهبرداری اینترنتی وظیفه دارد، با جمع آوری و ارائه مستندات لازم به دادگاه، درخواست موکل خود را بیان کند و ادعای مطرح شده را به اثبات برساند. کلاهبرداری اینترنتی، جزء جرمهای فریب دهنده است و هر وکیلی نمیتواند عهده دار این پروندهها باشد. شما باید از وکیلی استفاده کنید که تخصص و مهارت کافی در این حوزه را دارد تا بتواند با بررسی دقیق موضوعات، عهده دار اثبات ادعای موکل شود. وکیلی که برای این پرونده انتخاب میکنید، باید مهارت جرم شناسی بالایی نیز داشته باشد.
بهترین وکیل پرونده های کلاهبرداری
حال که با جزئیات مختلف پرونده کلاهبرداری اینترنتی آشنا شدید و دانستید که وکیل میتواند در این زمینه چه کمکهایی به شما کند، باید برای حل مشکل خود و پیگیری پرونده به دنبال یک وکیل ماهر و با سابقه باشید. در قسمت بالا، برخی از ویژگی های یک وکیل ماهر را برایتان بیان کردیم. شما باید طبق آن ویژگی ها نسبت به انتخاب وکیل خود اقدام کنید. تمامی افرادی که پرونده کلاهبرداری اینترنتی در دادگاه دارند، میتوانند روی کمک وکلای گروه حقوقی عدل دانو حساب کنند. شما میتوانید تمامی پرونده های کلاهبرداری را با خیالی آسوده به وکلای ما بسپارید تا شاهد نتیجه های مطلوبی باشید.
در این مطلب با کلاهبرداری اینترنتی و اثرات مخرب آن آشنا شدید. بهترین راهکار برای جلوگیری از این مشکلات، افزایش آگاهی کاربران فضای مجازی است. در این مطلب با راهکارهای مقابله با این مشکل نیز آشنا شدید. اگر برای این کار به وکیل کلاهبرداری اینترنتی نیاز داشتید، میتوانید روی کمک مجموعه حقوقی عدل دانو حساب کنید.