شرکت دانش بنیان یکی از انواع شرکتهایی است که به تازگی در کشور ما رونق پیدا کرده است. در مطالب گذشته سعی کردیم شما را با انواع شرکتها آشنا کنیم. ماهیت و نوع فعالیت شرکت دانش بنیان با سایر شرکتهایی که قبلا با آنها آشنا شدید، متفاوت است. در این مطلب قصد داریم تا این نوع شرکتها را به صورت کامل به شما معرفی کنیم. تا پایان این مطلب، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو را همراهی کنید تا با ماهیت این شرکتها بیشتر آشنا شوید. در طول این مطلب، پاسخ تمامی سوالات خود را نیز از کارشناسان ما دریافت خواهید کرد و با ثبت شرکت نیز آشنا خواهید شد.
آشنایی با شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان در واقع همان موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که برای افزایش علم و ثروت و توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی و همچنین اختراع و نوآوری و تجاری سازی تاسیس میشوند. شرکت دانش بنیان در ایران برای ترغیب هیئت علمی دانشگاهها و واحدهای پژوهشی برای فعالیت بیشتر در رفع نیازهای جامعه و کسب درآمد از این طریق تاسیس میشود. در واقع در شرکت دانش بنیان، یافتههای پژوهشی جمعآوری میشود و برای نیاز جامعه تدوین میگردد.
شرکت دانش بنیان به دو روش ایجاد میشود. در واقع ما دو نوع شرکت دانش بنیان داریم. شرکتهایی که توسط اعضای هیات علمی اداره میشود و شرکتهایی که دانشگاهها نیز در آن مالکیت دارند. اگر سهام دانشگاه کم تر از ۵۰ درصد باشد، جزء شرکت خصوصی محسوب میشوند و باید طبق قانون تجارت عمل کنند. در غیر این صورت، چنانچه سهام دانشگاه ۵۰ درصد یا بیشتر باشد شرکت دانش بنیان شرکت دولتی محسوب میشود. بنابراین باید بگوییم که شرکت دانش بنیان به دو بخش دولتی و خصوصی تقسیم میشود.
ویژگی شرکت دانش بنیان
در شرکتهای دانش بنیان، معمولا کالایی تولید و پخش نمیشود. در شرکتهای دانش بنیان، ماشین آلات خاصی یا زمین نیاز نیست، بلکه در این شرکت تحصیل و تجربه اطلاعاتی افراد مهم است. که افراد تحصیل کرده با توجه به این اطلاعات، محصولات اصلی شرکت را تولید میکنند و از این طریق به درآمدزایی میرسند. طرحهای صنعتی و مالکیت معنوی محصولات، یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکتهای دانش بنیان میباشد.
انجام تحقیقات کاربردی و تولید محصولات و فناوریهای نوین، جزء فعالیتهای شرکت دانش بنیان میباشد. همچنین این شرکت خدمات تخصصی و مشاوره و انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاورهای نیز انجام میدهد و در ادامه با ایجاد مراکز رشد و توسعه کسب و کار، برای توسعه محصولات جدید تلاش میکند. از جمله کارهای مهمی که در این شرکتها وجود دارد، ارائه خدمات ورود به کسب و کارهای بینالمللی و جهانی کردن محصولات تولید شده خود است. این کار با برنامه ریزی و اجرای طرحهای توسعه کارآفرینی در تمام کشور با به کارگیری سطح دانش علمی بالا صورت میگیرد. دولت نیز از شرکتهای دانش بنیان حمایت میکند. این حمایت به شکلهای مختلف صورت میگیرد. به طور مثال، شرکتها از دادن مالیات، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مالیاتی به مدت ۱۵سال معاف هستند. همچنین دولت با اعطای تسهیلات کم بهره به صورت بلند مدت به این نوع شرکتها کمک میکند. شاخص شرکتهای دانش بنیان، به دو دسته شاخصهای عمومی و اختصاصی تقسیم میشود.
شاخصهای عمومی و اختصاصی شرکت دانش بنیان
در مورد شاخصهای عمومی، دو سوم از اعضای هیئت مدیره باید حداقل دو مورد از شرایطی که در ادامه میآید را داشته باشند؛ حداقل مدرک کارشناسی، حداقل یک اختراع ثبت شده و یا یک اختراع بینالمللی مرتبط با این حوزه و یا ۳ سال سابقه این نوع فعالیتها در حوزه شرکتهای دانش بنیان.
در این شرکت باید نیمی از درآمد به دست آمده در یک سال گذشته از طریق فروش فناوری و کالا یا خدمات دانش بنیان باشد. به علاوه، سابقه بیمه پرداختی برای حداقل سه نفر از کارمندان شرکت، حداقل 6 ماه باشد. همچنین عدم سوء سابقه و تخلف در انجام تعهدات نیز لازم است.
در شاخصهای خصوصی نیز، علاوه بر دارا بودن قوانین ذکر شده در شاخصهای عمومی، شرکت باید شاخصهای اختصاصی مربوط به موضوع خود را نیز داشته باشد. برای مثال، شرکتهای تولیدی محصولات دانش بنیان یا شرکتهای خدمات تخصصی دانش بنیان، هر کدام شاخصههای مخصوص به خود را دارند.
انواع شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان انواع مختلفی دارند که به 4 دسته تقسیم میشوند. در ادامه در گروه حقوقی عدل دانو، به توضیحات بیشتری در مورد انواع شرکت ها میپردازیم. اگر شرکتی نتواند درآمد عملیاتی داشته باشد و اظهارنامه مالیاتی نداشته باشد، اما محصولات با فناوری برتر و پیچیدگی فنی بالای مندرج در فهرست کالا و خدمات دانش بنیان را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و در سطح یک ارائه کند، شرکت دانش بنیان نوپا نوع یک محسوب میشود. حال اگر شرکتی با تمامی این شرایط بتواند محصولات خود را در سطح آمادگی فنی سطح دو ارائه نماید، جزء شرکت دانش بنیان نوپا نوع دو قرار میگیرد.
اگر شرکتی بتواند حداقل ۲۵ درصد از درآمد عملیاتی خود را از طریق فروش کالاها و خدمات خود به دست آورد، جزء شرکت تولیدی نوع یک محسوب میشود. در آخر، شرکت دانش بنیان تولیدی نوع دو نیز وجود دارد، که اگر بتواند کالاها و خدمات سطح یک یا دو را در نمونه آزمایشگاهی ساخته و ارائه کند و یا بتواند یک پروژه مهندسی، پیمانکاری و ساخت را دست بگیرد و از خدمات و کالاهای دانش بنیان در آن استفاده کند، شرکت تولیدی نوع دو نام میگیرد.
در شرکتهای دانش بنیان، کالاها و خدمات به صورت اختصاصی تولید میشوند. این کالاها و خدمات، ویژگیهای خاص خود را دارند. کالاها و خدماتی که در این شرکت تولید میشود قابل کپی کردن نیست و به دست آوردن اطلاعات برای ساخت مشابه آن بسیار سخت است. همچنین برای به دست آوردن محصول، افراد عادی نمیتوانند اطلاعات و تحقیقات علمی لازم را به دست بیاورند و این کار تنها توسط اعضای علمی همان شرکت صورت میگیرد. همچنین کالایی که در این شرکت تولید میشود، ویژگیهای خاص و کارکردهای پیچیدهای نیز دارد که به راحتی مورد اشباع و بازرسی قرار نگیرد.
حوزههای فناوری که شرکتهای دانش بنیان در آن فعالیت میکنند از گستردگی و درآمدزایی بسیاری برخوردار هستند. این شرکت در زمینه فناوریهای زیستی، غذایی و کشاورزی به نوآوریهای بسیاری دست پیدا کرده است. داروهای پیشرفته برای تشخیص بیماریها و درمان مریضیهای خاص، ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، برق و الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای همگی باعث تجاریسازی محصولات این شرکتها شده است.
ثبت قانونی شرکت دانش بنیان
اگر از طریق قانونی برای ثبت شرکتهای دانش بنیان اقدام نمایید، تسهیلات و معافیتهای مخصوص آن را دریافت خواهید کرد. از جمله مهم ترین آنها، تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای افراد فعال در شرکت دانش بنیان میباشد و تسهیلات مالی و ضمانت نامهها که باعث سرمایه گذاری و توانمندی شرکت شما خواهند شد به شما تعلق میگیرد. همچنین میتوانید از معافیت مالیاتی مجموعههای دانش بنیان و معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی استفاده نمایید.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت دانش بنیان
یکی از مهم ترین اطلاعاتی که باید در خصوص شرکت دانش بنیان کسب کنید، آشنایی با مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت است. برای این که بتوانید شرکت دانش بنیان را ثبت کنید، باید ابتدا تمامی مدارک مورد نیاز را داشته باشید. در طول مراحل ثبت شرکت دانش بنیان به مدارکی نیاز خواهید داشت. همراه داشتن تمام مدارک الزامی است. در ادامه، کارشناسان عدل دانو به معرفی مهم ترین مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت دانش بنیان میپردازند.
تمامی هیئت مدیره فعلی شرکت باید کپی شناسنامه و همچنین کارت ملی خود را ارائه نمایند، کپی آگهی تاسیس و روزنامه رسمی شرکت از جمله موارد مهم برای ثبت شرکت دانش بنیان است. همچنین لیست بیمه تامین اجتماعی و حقوق و مزایای پرسنل، کپی مدارک تحصیلی اعضا و موسسین، کپی اظهارنامه شرکت، آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال شده به سازمان امور مالیاتی کشور و همچنین رزومه شرکت برای ارائه طرح توجیهی محصول دانش بنیان، جزء مدارک مهم برای ثبت شرکت دانش بنیان میباشد.
در ارائه طرح توجیهی باید مشخصات مالک، مشخصات طرح، مشخصات مجوزهای قانونی و مشخصات محصول تولیدی به طور دقیق ارائه شود. همچنین باید برآورد مالی طرح با توجه به شاخصهای قابل ارزیابی و برآورد سرمایه اولیه و مواردی چون هزینه حمل و نقل، هزینه استهلاک منابع طرح، و میزان سودی که طرح ارائه شده به شرکت میرساند انجام شود. در واقع تمامی برنامه ریزیها و توانمندیهای اجرای طرح باید با توجه به نیازها و برآوردهای اولیه ارائه شود.
شرکتهای دانش بنیان به چند طریق اداره میشوند؟
شرکت دانش بنیان به چند طریق اداره میشود؟ این سوال یکی از پرتکرارترین پرسشهایی است که در خصوص شرکت دانش بنیان وجود دارد. به راستی شرکتهای دانش بنیان به چند طریق اداره میشوند؟ شرکت دانش بنیان به 3 طریق اداره میشود. در روش اول، شرکتهای دانش بنیان میتوانند از طریق مدیران و مالکان که اعضای هیئت علمی هستند اداره شوند. در روش بعدی، دانشگاهها و موسسات علمی نیز میتوانند مالکیت شرکت دانش بنیان را به دست گیرند. در آخر، شرکت دانش بنیان از طریق بخش خصوصی نیز میتواند مالکیت و مدیریت و اداره شود.
مزایای ثبت شرکت دانش بنیان
برای این که اقدام به ثبت شرکت دانش بنیان کنید، باید ابتدا مزایا و معایب شرکت دانش بنیان را مورد بررسی قرار دهید. ثبت شرکت دانش بنیان از آن جایی که تحت حمایت دولت قرار میگیرد، به خودی خود دارای مزیتهایی میشود. در این قسمت، کارشناسان عدل دانو به معرفی برخی از مهم ترین مزایای ثبت شرکت دانش بنیان خواهند پرداخت.
اعطای کمک، اخذ تسهیلات مالی، لیزینگ محصولات، حمایت از صادرات، معافیت مالیاتی و گمرکی و تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای افراد فعال، از جمله مهم ترین مزایایی است که ثبت شرکت دانش بنیان برایتان به همراه خواهد داشت. پس از آشنایی با مراحل ثبت شرکت دانش بنیان، آشنایی با مزیتهای ثبت این شرکتها از اهمیت بالایی برخوردار است. شناسایی مزیتهای ثبت شرکت دانش بنیان میتواند رغبت شما را برای ثبت شرکت دانش بنیان افزایش دهد.
مشاوره درباره شرکت دانش بنیان
شرکت دانش بنیان یکی از انواع شرکتهای مهم در کشورمان است. ثبت شرکت دانش بنیان اهمیت زیادی دارد. در این مطلب از گروه حقوقی عدل دانو، سعی کردیم به خوبی در مورد شرکت دانش بنیان با شما صحبت کنیم. برای این که مراحل ثبت شرکت دانش بنیان را سپری کنید، باید از یک مشاور که تخصص و مهارت کافی را در این زمینه دارد، کمک بگیرید. مشاور میتواند کمک زیادی به شما در این زمینه کند چرا که ثبت شرکت دانش بنیان کمی پیچیده است. شما میتوانید روی کمک کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو حساب کنید. کارشناسان ما آماده کمک به شما در این زمینهها هستند.