همه ما به خوبی با کلمه شرکت آشنا هستیم و میدانیم که منظور از شرکت چیست. امروزه شرکتهای مختلفی در کشورمان فعالیت میکنند. برای این که شما یکی از کسانی باشید که شرکت خود را ثبت میکند، ابتدا باید انواع شرکت را بشناسید. در مقالات قبلی در خصوص ثبت شرکت با شما صحبت کردیم. امروز قصد داریم، یکی از انواع شرکت ها، یعنی شرکت تعاونی را به شما معرفی کنیم. شرکتی که امروزه تعداد آن در کشور ما نیز چندان اندک نیست. در این مطلب از مجموعه حقوقی عدل دانو قصد داریم، در خصوص ثبت شرکت تعاونی و مراحل ثبت شرکت تعاونی و موضوعات پیرامون آن، اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.
آشنایی با شرکت تعاونی
شرکت تعاونی، به منظور رفع نیازهای مشترک شرکاء و سر و سامان دادن وضع مادی و اجتماعی آنان است که شکل میگیرد. این خدمات شامل هر گونه فعالیت از جمله تولید محصولات کشاورزی و صنعتی، تهیه و توزیع هر نوع کالا و لوازم مورد نیاز زندگی، اعطای وامهای تحصیلی و اعتباری برای شرکا، ساخت مسکن، بیمه محصولات و حیوانات و غیره در شرکت تعاونی میباشد. اعضای این گونه شرکتها نباید از 7 نفر کم تر باشد. شرکتهای تعاونی از پرداخت حقالثبت و تمبر سهام و مالیات بر درآمد معاف میباشند.
شرکت تعاونی، از جمله انواع شرکت ها است که در دسته شرکت های تجاری قرار میگیرد. هدف این نوع شرکت، با دیگر شرکتهای تجاری متفاوت است. در اکثر شرکتهای تجاری، مانند شرکتهای سهامی خاص، شرکا بیشتر به دنبال منفعت و کسب سود بیشتر هستند. اصلی ترین هدف شرکت تعاونی را میتوان، کمک به بهبود وضع اقتصادی و رفاه شرکا و تامین نیازمندیهای مخصوص شرکا دانست. شرکتهای تعاونی، اقشار کم درآمد را نیز تحت پوشش خود قرار میدهند. شرکت تعاونی تا حدودی برای تامین امکانات رفاهی افراد کم درآمد فعالیت میکند. به همین دلیل است که میگوییم، هدف شرکت تعاونی با دیگر شرکتها متفاوت است.
انواع شرکت تعاونی طبق دستورالعمل تشکیل شرکت تعاونی
یکی از مهم ترین اطلاعاتی که باید در خصوص شرکت تعاونی به دست آورید، آشنایی با انواع آن است. شما برای این که اقدام به ثبت شرکت تعاونی کنید، ابتدا باید انواع آن را بشناسید و بدانید که قصد دارید کدام یک از آنها را ثبت کنید. در این قسمت، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو به معرفی انواع شرکت تعاونی خواهند پرداخت.
شرکتهای تعاونی از لحاظ نوع فعالیت به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. در یک حالت کلی، شرکت تعاونی به دو نوع شرکت تعاونی تولید و شرکت تعاونی توزیع تقسیم بندی میشود. در شرکتهای تعاونی تولید، اعضا به منظور اشتغال خود در اموری مانند کشاورزی، دام پروری، شیلات، صنعت، معدن، پرورش و صید ماهی، عمران شهری و روستایی و عشایری فعالیت مینمایند. اما شرکت تعاونی توزیعی شرکتی است که هدف خود را رفع نیازمندی های اعضای گروه مانند تهیه کالا و مسکن قرار داده است.
انواع شرکت تعاونی از نظر عضویت
در قسمت قبل، دانستید که شرکت تعاونی در قالب نوع فعالیت به چه دستههایی تقسیم میشود. حال باید بدانید که شرکت تعاونی را میتوان از نظر عضویت، به دستههای گوناگونی تقسیم کرد. شرکتهای تعاونی از لحاظ عضویت به 2 دسته تقسیم میشود. شرکت تعاونی عام و شرکت تعاونی خاص، انواع شرکت تعاونی هستند که از نظر عضویت به دستههای جداگانه تقسیم شدهاند.
عضویت در شرکت تعاونی عام برای همه افراد مشتاق به عضویت آزاد است. در این شرکت، موسسان برای تامین سرمایه اولیه و افزایش سرمایه شرکت، سهام را به عموم عرضه مینمایند. اما در شرکت تعاونی خاص عضویت به صوت عام نمی باشد. همان طور که از نام این شرکت ها پیداست، عضویت در آن منحصراً برای گروهی خاص از جمله کارگران، کشاورزان، کارمندان، ایثارگران، زنان، دانشجویان و مشاغل خاص آزاد میباشد و همه افراد نمی توانند عضو آن شوند. بنابراین برای ثبت شرکت تعاونی، باید بدانید که ابتدا شناسایی انواع شرکت تعاونی ضروری است و شما باید قبل از اقدام برای ثبت شرکت ، انواع این نوع شرکت را بشناسید.
شرکتهای تعاونی چه اصولی را باید رعایت کنند؟
آشنایی با قوانین شرکتهای تعاونی بسیار مهم است. شما باید خیلی دقیق در مورد قوانین شرکتهای تعاونی اطلاعات لازم را به دست آورید و بدانید که یک شرکت تعاونی باید چه اصولی را رعایت کند. به ادامه مطلب توجه کنید تا این اصول را خیلی دقیق بشناسید.
در این شرکت، کلیه اعضا دارای حقوق و وظایف مساوی میباشند. عضویت در شرکتهای تعاونی برای عموم مردم آزاد می باشد البته به شرط اینکه شرایط قید شده در اساسنامه رعایت شده باشد و هیئت مدیره نیز تصویب کرده باشند، در غیر این صورت نمی توان عضو این شرکت ها شد. در شرکتهای تعاونی، بدون در نظر گرفتن تعداد سهام، هر فرد دارای یک حق رای میباشد. اما در اتحادیههای شرکتهای تعاونی، نماینده هر شرکت نسبت به اعضای آن شرکت حق رای خواهد داشت. در شرکتهای تعاونی، افراد نمیتوانند سهام خود را تقسیم کنند. در غیر این صورت باید بهای آن را به صورت نقدی پرداخت کنند. انتقال سهام تنها به اشخاصی که عضو شرکت تعاونی میباشند یا واجد شرایط هستند ممکن است. طبق اساسنامه شرکت که از پیش تعیین شده است، سود شرکتهای تعاونی در آخر هر سال به شرکا داده خواهد شد و این تقسیم طبق درآمد سالیانه شرکت پس از وضع هزینه، استهلاک، ذخایر و بهره سهام بررسی خواهد شد و بین افراد عضو تقسیم میشود.
شرایط تشکیل و ثبت شرکت
نکته قابل توجه در تاسیس شرکتهای تعاونی در تابلوها و سربرگهای شرکت تعاونی است که عنوان تعاونی حتماً باید ذکر شود. در شهرستانها و برای واحدهای صنفی، یک شرکت تعاونی در هر موضوع فعالیت تشکیل میشود. شرکت تعاونی بزرگ، به شرکتهایی گفته میشود که بیش از 500 عضو دارند. تعداد اعضا و سرمایه در شرکتهای تعاونی در زمان ثبت و دوران فعالیت ثبت میگردد و موارد زیادی باید در آنها رعایت شود.
در زمان ثبت شرکتهای تعاونی، تعداد اعضا نباید کم تر از 7 عضو باشد. در ادامه، به دلیل این که شرکتهای تعاونی با استفاده از کمکهای دولتی تشکیل میشود، حداقل باید 50 درصد سرمایه گذاری توسط اعضا تامین شود نه تمام آن. همچنین این که سرمایه و ارزش سهام شرکتهای تعاونی چگونه محاسبه میشود، جزء وظیفه هیئت موسس تعاونی است که باید میزان آن را در اساسنامه مصوب ذکر کنند. لازم است که بدانید هر تعاونی وقتی تشکیل می شود که حداقل یک سوم سرمایه نقدی و تمام سرمایه غیر نقدی آن تسلیم شده باشد.
شرایط متقاضیان ثبت شرکتهای تعاونی
افراد برای ثبت شرکتهای تعاونی باید حداقل پیش نیازهای لازم را داشته باشند. اولین مورد ذکر شده، تعداد متقاضیان است که باید حداقل 7 نفر باشد. متقاضیانی که به دنبال ثبت شرکت تعاونی هستند، باید شرایط خود را در نظر بگیرند. افراد متقاضی برای ثبت شرکت تعاونی، دارای شرایطیاند که در ادامه به معرفی تک تک آنها خواهیم پرداخت.
افراد باید تابعیت جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند و توانایی خرید حداقل سهام اعلام شده در اساسنامه را نیز داشته باشند. از مهم ترین قوانین و مققرات شرکت های تعاونی، می توان به مواردی همچون نداشتن ممنوعیت قانونی و حجر، ارائه درخواست کتبی برای عضویت در تعاونی و دادن تعهد برای رعایت قوانین و مقررات تعاونی اشاره کرد. همچنین فرد نباید در شرکتهای تعاونی مشابه عضو باشد. هنگامی که تعداد متقاضیان به 7 نفر رسید، باید جلسهای تشکیل دهند و در آن جلسه بین خودشان باید حداقل 3 نفر را به عنوان هیئت موسس انتخاب کنند. فراموش نکنید که زمانی ثبت شرکت تعاونی امکان پذیر است که تمامی متقاضیان، از شرایط ویژه عضویت در شرکت تعاونی برخوردار باشند و بتوانند بدون مشکل برای ثبت این شرکتها اقدام کنند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی
یکی از مهم ترین اطلاعاتی که باید برای ثبت شرکت تعاونی کسب کنید، آشنایی با مدارک مورد نیاز برای انجام این کار است. شما باید خیلی دقیق مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی را بشناسید و سپس به دنبال طی کردن مراحل ثبت شرکت تعاونی باشید. جهت ادامه روند ثبت شرکت تعاونی، مدارکی مورد نیاز است که در ادامه به معرفی مهم ترین آنها خواهیم پرداخت.
کپی شناسنامه و کارت ملی و مدارک تحصیلی از مواردی است که افراد عضو باید ارائه نمایند. همچنین گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت افراد نیز باید در مدارکشان باشد. همچنین برگه عدم سوء پیشینه موسسان نیز برای ثبت شرکت تعاونی اهمیت بسیاری دارد.
کسانی که به دنبال ثبت تعاونی هستند، باید مجوز اداره کل تعاون و اداره تعاون شهرستان ذیربط، سه نسخه از اساسنامه تصویب شده شرکت تعاونی در اولین مجمع عمومی و سه نسخه از آگهی دعوت نامه تشکیل اولین مجمع عمومی را تهیه نمایند. در ادامه از مواردی که ذکر میشود، هر کدام باید سه نسخه تهیه شود:
لیست اسامی و اعضای حاضرین در اولین مجمع عمومی، لیست اسامی و مشخصات و نشانی کلیه اعضا و سهام داران تعاونی، رسید پرداخت سرمایه شرکت به صندوق تعاون، صورت جلسه اولین جلسه تشکیل شده بین افراد گروه برای تعیین هیئت مدیره. در واقع در این جلسه رئیس، نایب رئیس، منشی هیئت مدیره، مدیرعامل و صاحبان امضای مجاز تعیین میشوند.
مراحل ثبت شرکت تعاونی
شما باید برای ثبت کردن این شرکت ها ، مراحل ثبت شرکت تعاونی را مو به مو بشناسید و پشت سر بگذارید. در مرحله اول باید موضوع فعالیت شرکت مشخص شود. در مرحله دوم باید تعداد متقاضیان اولیه برای ثبت شرکت را تعیین کنید. این مرحله برای ثبت شرکت تعاونی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
در مرحله سوم باید اقدام به تنظیم و تقدیم دادخواست تشکیل تعاونی کنید. در این مرحله، 3 نفر از میان اعضای اولیه به عنوان هیئت موسس معرفی خواهند شد. مرحله سوم جزء مهم ترین مراحل ثبت شرکت تعاونی است، چرا که باید در این مرحله، مدارک مورد نیاز نیز ارائه شود. پس از این که این 3 مرحله را پشت سر گذاشتید، وارد مرحله آخر خواهید شد. در صورتی که این 3 مرحله به سلامتی و بدون هیچ مشکلی پشت سر گذاشته شوند، موفق خواهید شد موافقت نامه اولیه ثبت از اداره کل تعاون استان تهران یا ادارات تعاون شهرستانهای ذیربط را دریافت کنید. مراحل ثبت شرکت تعاونی برای کسی که اطلاعات زیادی در این زمینه دارد، چندان پیچیده نیست.
نتیجه گیری
در این مطلب از موسسه حقوقی عدل دانو، تلاش کردیم کامل ترین مطلب را در خصوص شرکت تعاونی برایتان به اشتراک بگذاریم. افرادی که به دنبال ثبت این نوع از شرکت هستند، باید حتما اطلاعات مندرج در این مطلب را خوب فرا بگیرند. ثبت این شرکت بدون داشتن آگاهی لازم، امکان پذیر نخواهد بود. در این مطلب، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، همه آن چه را که لازم بود در خصوص شرکت تعاونی برای شما آوردند. با مطالعه دقیق این مطلب میتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز خود اعم از ثبت شرکت ، مراحل ثبت این شرکت و چگونگی فعالیت و موضوع این شرکتها را کسب کنید.