در مورد شرکت تضامنی چه میدانید؟ این شرکتها چه وظایفی را بر عهده دارند؟ هدف تاسیس این شرکتها چیست؟ نوع فعالیت این شرکتها چگونه است؟ همه ما به خوبی با کلمه شرکت آشنا هستیم و میدانیم که منظور از شرکت چیست. امروزه شرکتهای مختلفی در کشورمان فعالیت میکنند. برای این که شما یکی از کسانی باشید که شرکت خود را ثبت میکند، ابتدا باید انواع شرکت را بشناسید. در مقالات قبلی در خصوص ثبت شرکت با شما صحبت کردیم. امروز قصد داریم، یکی از انواع شرکت ها یعنی شرکت تضامنی را به شما معرفی کنیم.
آشنایی با شرکت تضامنی
شرکت تضامنی، جزء شرکتهایی است که تحت اسم مخصوص برای امور تجاری و توسط دو یا چند نفر تشکیل و اداره میشود. در این شرکت، شرایط خاصی وجود دارد. به طور مثال، اگر داراییهای یک شرکت تضامنی، برای پرداخت دیون شرکت کافی نباشد، شرکا باید مسئولیت پرداخت تمام دیون را بر عهده بگیرند. در انتخاب اسم برای این شرکت، باید توجه داشته باشید که لااقل اسم یک نفر از شرکا باید به عنوان اسم شرکت انتخاب شود. شاید برایتان سوال باشد که اگر تعداد شرکا بسیار بالا بود، آن گاه تکلیف اسم شرکت چه میشود؟ در صورت وجود شرکای زیاد، باید از کلماتی چون شرکا یا برادران استفاده شود. این نوع شرکت، معمولاً بر پایه اعتماد به شرکا تشکیل میشود.
شرکت تضامنی از دید مشتریان یکی از انواع شرکت های معتبر است. وقتی این شرکت دچار بدهی می شود، طلبکار می تواند طلب خود را از شرکا وصول کند. اگر یک شریک اقدام به پرداخت بدهی شرکت کند، می تواند به همان اندازه پرداخت، به متوسط سهم هر شریک، پول خود را بگیرد یا از سهام شرکت بردارد.
خصوصیات شرکت تضامنی
برای شروع فعالیت در این شرکت، تمامی مبالغ چه نقدی و چه غیر نقدی، باید تقویم و تسلیم شود. در این شرکت، تمامی امور، طبق شرکت نامهای که مقرر میشود، صورت میگیرد. در شرکت تضامنی، منافع به نسبت سرمایه بین شرکا تقسیم میشود. یعنی هر یک از شرکا به مقدار سرمایهای که برای شرکت قرار دادهاند، در منافع شرکت سهیم میشوند. هر چه سرمایه قرار داده شده توسط یک شریک بیشتر باشد، سهم او از منافع و سود شرکت بالاتر است.
طبق ماده ۱۲۲ قانون تجارت، چنانچه شریکی سرمایه غیر نقدی داشته باشد، باید سهمالشرکه مزبور به تراضی تمام شرکا تقویم شود. طبق ماده ۱۲۳ قانون تجارت، هیچ کدام از شرکا نمیتوانند سهم خود را به دیگری منتقل کنند مگر در صورتی که تمامی شرکا رضایت خود را اعلام نمایند. برای مثال، اگر یک شریک با شریک دیگری توافق کند تا سهام او را بخرد، توافق این دو تاثیری برای انتقال سهام نخواهد داشت. انتقال سهام تنها با رضایت تمامی شرکا امکان پذیر است. اگر شرکتهای تضامنی، برنامه ریزی درستی نداشته باشند و منجر به ضرر شوند، هیچ یک از شرکا حق مجبور کردن دیگری برای پرداخت خسارت را ندارد و تمامی اعضا هر آن چه که در شرکت نامه مقرر شده است باید به شرکت سرمایه تزریق کنند. بنابراین شراکت شرکا در زیانهای شرکت نیز بستگی به وظایفی است که در شرکت نامه مقرر شده است.
طلبکاران شخصی شرکا
در مواردی ، ممکن است افرادی که در شرکتهای تضامنی سرمایه گذاری کردهاند، در زندگی شخصی خود طلبکارانی داشته باشند. شاید این سوال برایتان به وجود بیاید که آیا طلبکاران شخصی، میتوانند طلب خود را از داراییهای سرمایه گذرای شده در شرکت بدهکار وصول کنند؟ لازم است بدانید، در این مورد طلبکاران شخصی شرکا نمیتوانند از دارایی و سرمایه گذاری آن شخص در این شرکت استفاده نمایند. تنها در صورتی این امکان وجود دارد، که طلبکار از طریق قانونی نسبت به گرفتن طلب خود اقدام نماید.
در صورت انحلال شرکت، طلبکار ممکن است طلب خود را دریافت نمایند. این کار باید از طریق مراجع قانونی و حداقل ۶ ماه به وسیله اظهارنامه رسمی به اطلاع شرکت رسانده شود تا با برنامه ریزی شرکا برای پرداخت آن اقدامات لازم صورت گیرد. شرکا نیز فرصت دارند تا قبل از حکم نهایی، رضایت فرد شاکی را جلب نمایند تا از انحلال شرکت جلوگیری شود.
شرکت تضامنی در چه صورتی منحل میشود؟
هر شرکتی و کسب و کاری ممکن است روزی در اوج و روزی در افول باشد. شرکتی که زمانی دایر میشود، این امکان برای آن وجود دارد که روزی نیز منحل شود. در این قسمت، قصد داریم بگوییم شرکت تضامنی چگونه منحل خواهد شد.
دلایلی وجود دارد که باعث منحل شدن شرکت تضامنی میشود. اما این دلایل کداماند؟ از مهم ترین دلایل انحلال شرکت تضامنی میتوان به تراضی تمام شرکا اشاره کرد. همچنین اگر یکی از شرکا طبق دلایلی که دارد، درخواست انحلال شرکت را به مراجع قانونی تقدیم نماید، در صورت تایید این دلایل، قانون حکم به انحلال شرکت تضامنی صادر میکند. از دیگر شرایط انحلال شرکت، میتوان به فسخ هر یک از شرکا اشاره کرد. زمانی که شرکا به هر دلیلی با داشتن این حق، فسخ کنند، شرکت قابلیت انحلال را خواهد داشت. یکی دیگر از دلایل انحلال شرکت، فوت شرکا است. اگر در شرکت تضامنی یکی از شرکا فوت کند و یا محجور شود و باقی شرکا بر بقای شرکت تراضی نکنند، باعث انحلال شرکت میشود. این دلایل که کارشناسان ما در مجموعه حقوقی عدل دانو برایتان مطرح کردند، اکثر دلایلی بودند که سبب می شدند شرکت تضامنی منحل شود.
تقسیم سود و زیان در شرکتهای تضامنی چگونه است؟
یکی از مهم ترین سوالاتی که در خصوص شرکت تضامنی وجود دارد، تقسیم سود و زیان بین شرکا است. کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، در این قسمت پاسخ دقیق این سوال را خواهند داد. از آن جایی که شرکتهای تضامنی از اجتماع دو یا چند شریک تشکیل میشود، تقسیم سود، طبق نسبت سهمالشرکهای که افراد در شرکت دارند انجام میشود. در صورت انحلال شرکت نیز، تمامی شرکا به نسبت یکسان متحمل ضرر و زیان میباشند. در صورت ضررهای وارد شده به شرکت، هیچ یک از شرکا حق افزایش سرمایه شرکت به دلیل ضررهای وارد شده را ندارد و از دادن هر گونه سود و منفعت به افراد شرکت ممنوع خواهد شد. تمامی حقوق و پرداختها طبق هر آن چه درشرکت نامه تعیین شده است پرداخت میشود.
نحوه انتخاب هیئت مدیره در شرکتهای تضامنی
همان طور که گفته شد برای تشکیل شرکت و هیئت مدیره از 2 یا چند نفر به عنوان شریک انتخاب می شود و با استفاده از رای گیری و اتفاق آرا، مدیر مناسبی برای اداره شرکت انتخاب می شود. این رای گیری را شرکا انجام می دهند. چنانچه مدیر از سمت خود استعفا دهد شرکت به کارخود ادامه می دهد و پس از کناره گیری مدیر، اعضای شرکت برای انتخاب فردی دیگر اقدام می نمایند. در شرکت تضامنی وظیفه و مدیریت هر شخص برای اداره کردن بهتر تعیین شده است، مگر تصمیماتی که صراحتا از آن ها سلب شده باشد.
ثبت شرکت تضامنی
یک شرکت، زمانی اعتبار پیدا خواهد کرد که ثبت شده باشد. ثبت شرکت جزء اقدامات مهمی است که باید انجام دهید. اما شاید برایتان سوال باشد که ثبت شرکت تضامنی چگونه انجام میشود. ثبت شرکت تضامنی مراحلی دارد که باید به صورت انجام دهید
تنظیم شرکت نامه مطابق قانون، تحویل تمام سرمایه نقدی و غیر نقدی، تنظیم اساسنامه در صورت وجود توافق بین شرکا، از کارهایی است که باید برای ثبت شرکت تضامنی انجام دهید. تنظیم اساسنامه به این دلیل است که اگر توافقی بین شرکا برقرار شده باشد، بتوان در آینده آن را اثبات کرد. در اساسنامه شرکت تضامنی، معمولا مواردی مانند مدت فعالیت شرکت، نام شرکت، موضوع شرکت و قوانینی که مربوط به فوت شرکا میباشد، درج شده است.
شما برای ثبت شرکت تضامنی، باید مدارک لازم را نیز داشته باشید. جمع آوری و ارائه مدارک مورد نیاز، یکی از اصلی ترین کارهایی است که باید برای ثبت شرکت تضامنی انجام دهید. اما شاید برایتان سوال باشد که این مدارک شامل چه مواردی میشوند؟ مهم ترین مدارکی که باید برای ثبت شرکت تضامنی داشته باشید، عبارتند از: کپی شناسنامه تمامی شرکا، دو برگ تقاضانامه، دو برگ اساسنامه و مجوز از مراجع ذی صلاح در صورت نیاز. این مدارک را باید حتما برای ثبت شرکت تضامنی همراه خود داشته باشید. بدون داشتن این مدارک، قادر نخواهید بود کار ثبت شرکت را انجام دهید.
آیا توافق جمیع شرکا سبب انحلال شرکت تضامنی خواهد شد؟
در قسمتهای قبلی به مواردی که به انحلال شرکت تضامنی منتهی میشوند اشاره کردیم. دانستید که انحلال شرکت تضامنی چگونه اتفاق می افتد. اما این سوال نیز وجود دارد که آیا بدون هیچ مشکلی و تنها با خواست شرکا، امکان انحلال شرکت وجود دارد یا خیر؟ بله. زمانی که شرکا در شرکت تضامنی تصمیم به انحلال شرکت بگیرند، میتوانند شرکت را منحل کنند.
نتیجه گیری
در کشور ما، شرکتهای بسیاری فعالیت میکنند. یکی از این شرکتها ، شرکت تضامنی است. در این مطلب از گروه حقوقی عدل دانو، سعی کردیم در خصوص شرکت تضامنی با شما صحبت کنیم. در طول این مطلب، سعی کردیم امور مربوط به ثبت شرکت تضامنی و مدارکی که باید برای این کار جمع آوری کنید را نیز به شما معرفی کنیم.
اگر سوالی در خصوص شرکت تضامنی و ثبت شرکت تضامنی داشتید، میتوانید با کارشناسان ما در مجموعه حقوقی عدل دانو ارتباط برقرار کنید. کارشناسان ما با برقراری جلسات مشاوره، میتوانند بهترین کمکها را به شما کنند. امیدواریم اطلاعات ارائه شده در این مطلب، بتواند پاسخ سوالات شما در خصوص شرکت تضامنی را بدهد.