تهران - خیابان صابونچی - نبش خرمشهر - پلاک 109 - واحد ۱

دستور تخلیه

یکی از دعاوی حقوقی که بین مالک و مستاجر به وجود می‌آید، دعوای تخلیه است. مستاجر، زمانی که قصد ورود به ملک را دارد، بدون دعوا و درگیری این کار را انجام می‌دهد و خیلی راحت وارد ملک اجاره کرده می‌شود. اما ممکن است در ادامه روند اقامت خود، مشکلاتی را به وجود بیاورد که صاحب خانه در مسیر خروج او از ملک گام بردارد. اگر مالک یا همان صاحب خانه، به دلایل قانونی خواهان خروج مستاجر از ملک خود باشد، باید به دنبال دستور تخلیه باشد. دستور تخلیه ممکن است به دلایل مختلفی شکل بگیرد. در این مطلب، وکیل ملکی موسسه حقوقی عدل دانو، به صورت کاملا موشکافانه به این موضوع پرداخته‌اند. ابتدا آشنایی کامل با این موضوع را به دست آورید و سپس به فکر کمک گرفتن از یک وکیل تخلیه مستاجر باشید.

دستور تخلیه

دعوای تخلیه

ابتدا باید بدانید که دعوای تخلیه چگونه شکل می‌گیرد و دلایل شکل گیری این دعوا چه چیزی است؟ در ابتدا اشاره کوچکی به آن داشتیم و گفتیم زمانی که مستاجر به هر دلیلی قصد خارج شدن از ملک را نداشته باشد و در برابر خروج از ملک مقاومت کند (زمانی که مدت اجاره به پایان رسیده است)، مالک می‌تواند با استفاده از دستور تخلیه، مستاجر و تمامی وسایلش‌ را از خانه خارج کند. دعوای تخلیه نیز مربوط به همین مسئله است، زیرا دریافت دستور تخلیه از دادگاه کار راحتی نیست و باید مراحل قانونی‌اش را طی کند.

مالک می‌تواند زمانی که با این مشکل مواجه شد، با مراجعه به دادگاه یا شورای حل اختلاف، تقاضای صدور دستور تخلیه را برای مستاجر داشته باشد. مالک با داشتن این حکم، می‌تواند ملک را از تصرف مستاجر خارج کند. دعوای دستور تخلیه را تخلیه ید هم می‌گویند. برای این که بیشتر با این موضوع آشنا شوید، کارشناسان ما مهم ترین موضوعات مربوط به دستور تخلیه را برای شما جمع آوری کرده‌اند.

آشنایی با چند نکته در خصوص دستور تخلیه

قبل از اقدام برای دریافت دستور تخلیه، لازم است تا چند نکته را در این خصوص بشناسید. ابتدا باید بدانید که رسیدگی به درخواست دستور تخلیه، بر عهده چه کسی است؟ پس از این که درخواست دستور تخلیه را کردید، باید منتظر بمانید تا درخواست شما توسط شورای حل اختلاف بررسی شود. در زمینه تفاوت دستور تخلیه و حکم تخلیه، باید بگوییم که، زمانی که اجاره نامه سند رسمی باشد و یا سند عادی با امضای دو شاهد باشد، بدون تشکیل جلسه رسیدگی دستور تخلیه صادر خواهد شد. اما اگر شرایط فوق موجود نباشد، جلسات رسیدگی باید تشکیل شود تا در نهایت حکم تخلیه صادر شود

آشنایی با چند نکته در خصوص دستور تخلیه

صدور دستور تخلیه با اجاره نامه عادی و رسمی

صدور دستور تخلیه برای هر اجاره نامه‌ای به ارگان خاصی مربوط می‌شود.  مرجع صدور دستور تخلیه در اجاره نامه‌های رسمی، می‌تواند اجرای ثبت یا شورا باشد. اما در زمینه‌ اجاره نامه‌های عادی، تنها می‌توان به شورا مراجعه کرد و امکان رجوع به اجرای ثبت وجود ندارد.

نمونه دادخواست تخلیه ملک

برای این که بدانید چگونه می‌توانید دادخواستی را برای تخلیه ملک تنظیم کنید، کارشناسان ما در این قسمت، نمونه‌ای از آن را برایتان آورده‌اند. به ادامه مطلب توجه کنید، تا با نمونه دادخواست تخلیه ملک آشنا شوید.

خواهان: …………

خوانده: ………..

وکیل: …………….

مشخص کردن خواسته و بهای آن: تقاضای صدور دستور تخلیه عین مستاجره به علت پایان مدت قرارداد اجاره.(شما می‌توانید هر نوع خواسته‌ای که دارید را در این قسمت بیاورید.)

شرح درخواست خود: در این قسمت باید درخواست خود را شرح دهید. به نمونه‌ای که آورده‌ایم توجه کنید.

ریاست محترم شورای حل اختلاف،

ضمن عرض ادب و احترام، در خصوص دادخواهی موکل، مراتب را به شرح زیر به استحضار می‌رساند:

بر طبق قرارداد اجاره منعقد شده بین موکل و خوانده محترم، منافع شش دانگ یک واحد مسکونی واقع در ………… از تاریخ ……… لغایت ……….. به ازای هر ماه 2 میلیون تومان به خوانده واگذار شده است. متاسفانه علی رغم به اتمام رسیدن مدت قرارداد اجاره، مستاجر از تحویل عین مستاجره خودداری ورزیدند. بنده از شما، تقاضای صدور دستور تخلیه و مطالبه کلیه خسارات دادرسی را استدعا می‌کنم.

نمونه دادخواست تخلیه ملک

مراحل صدور

در صورتی که مستاجر پس از به اتمام رسیدن قرارداد اجاره خود، از خارج شدن از ملک خودداری کند و زمان تعیین شده در قرار داد را زیر پا بگذارد، موجر می‌تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند و درخواست صدور دستور تخلیه را داشته باشد. موجر، باید ابتدا نسبت به تنظیم یک دادخواست اقدام کند. صاحب ملک، باید همراه با درخواست خود، کپی مصدق اجاره نامه را نیز به مرجع ارائه کند. پس از این که پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع شود، موجر باید به آن شعبه مراجعه کند و اقدام به دریافت دستور تخلیه کند و مبلغ ودیعه‌ای را که از سوی مستاجر به او پرداخت شده بوده نیز به حساب دادگستری در این مرحله واریز کند. در صورتی که شرایط قانونی بر ادعای مالک وجود داشته باشد، رفته رفته مراحل اجرای حکم فرا می‌رسد.

دستور تخلیه، پس از تایید صلاحیت، به وسیله واحد اجرای احکام شورای حل اختلاف اجرا خواهد شد. اگر این واحد، وجود نداشته باشد، واحد اجرای احکام مدنی دادگستری با حضور در محل وقوع ملک، نسبت به اجرای حکم، گام بر می‌دارد. البته بد نیست بدانید در این زمان، مهلتی برای تخلیه ملک به مستاجر داده می‌شود. طبق آیین نامه قانون روابط موجر و مستاجر، دستور تخلیه ظرف 24 ساعت به مستاجر ابلاغ می‌شود و سپس 3 روز مهلت دارد تا اقدام به تخلیه نماید.

مراحل صدور

مدارک مورد نیاز برای دستور تخلیه املاک

برای این که بتوانید دادخواست خود را جهت صدور دستور تخلیه ارائه کنید، باید مدارکی را همراه آن داشته باشید. مدارکی که عدم وجود آن‌ها به شما اجازه درخواست صدور دستور تخلیه را نخواهد داد. مدارک مورد نیاز برای دستور تخلیه املاک به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول، مدارک شناسایی مالک و دسته دوم، مدارک لازم برای اثبات ادعای خود هستند. شما باید حتما مدارک شناسایی از قبیل کارت ملی و شناسنامه مالک و کپی هر کدام از آن‌ها را با خود داشته باشید. علاوه بر این، ارائه قرارداد اجاره برای تخلیه و سند مالکیت، جهت تخلیه الزامی است.

شما باید به هر نحوی این مدارک را جمع آوری کنید. هر چند جمع آوری این مدارک بسیار ساده خواهد بود. توجه کنید که ارائه قرارداد اجاره جهت صدور دستور تخلیه و بررسی ادعای شما ضروری است، پس حتما آن را همراه خود داشته باشید. در صورت عدم همراه داشتن هر یک از این مدارک ذکر شده، از ارائه دادخواست جهت صدور دستور تخلیه ناکام خواهید ماند.

وکیل برای تخلیه مستاجر

وکیل برای دستور تخلیه می‌تواند تاثیر زیادی داشته باشد. با توجه به این که میزان دعاوی مستاجر و مالک در کشورمان بالا رفته است، شما امروزه با نقش وکیل بیشتر آشنا خواهید شد. وجود یک وکیل، می‌تواند به شما در پشت سر گذاشتن مراحل قانونی برای صدور دستور تخلیه کمک کند. وکیل می‌تواند تمامی این مراحل را برای شما انجام دهد و دادخواست صدور دستور تخلیه را تنظیم کند. گفتیم که تنظیم دادخواست کار چندان سختی نیست، اما باز هم نیاز است از فردی استفاده کنید که بتواند دلایل محکمه پسندی را ارائه کند.

قطعا وجود یک وکیل در اجرای این کار می‌تواند تاثیر زیادی داشته باشد. وکیل تخلیه مستاجر، با توجه به اشرافی که به مسائل حقوقی موجود در این زمینه دارد، می‌تواند کمک زیادی به شما در این مرحله کند. شما می‌توانید با استفاده از وکیل تخلیه مستاجر، خیلی راحت و با صرف زمان نه چندان طولانی، حکم دستور تخلیه را دریافت کنید و ملک خود را از مستاجر پس بگیرید.

وکیل

 

چه تفاوتی بین دستور تخلیه و حکم تخلیه وجود دارد؟

شاید بسیاری از کسانی که با این عبارت مواجه می‌شوند، ابتدا تعجب کنند و از خود بپرسند آیا بین دستور تخلیه و حکم تخلیه تفاوتی وجود دارد یا خیر. همان‌ طور که در ابتدا گفتیم، زمانی که اجاره نامه، سند رسمی و یا عادی با امضای دو شاهد نباشد، تنها می‌شود حکم تخلیه صادر کرد، نه دستور تخلیه. صدور حکم تخلیه نیاز به تعیین جلسه رسیدگی دارد. یکی دیگر از تفاوت‌های این دو با یکدیگر، مدت زمان صدور آن‌ها است. از آن جایی که صدور حکم تخلیه نیاز به طی کردن مراحل زیادی دارد، مدت زمان صدور آن نیز طولانی تر است. پس باید بدانید که صدور دستور تخلیه نسبت به حکم تخلیه، زمان زیادی از شما نخواهد گرفت.

اما لازم نیست نگران این موضوع باشید، چرا که گروه حقوقی عدل دانو، آماده است در این زمینه به شما کمک کند. شما می‌توانید وکیل دستور تخلیه خود را از ما بخواهید. صدور حکم تخلیه، می‌تواند زمان زیادی را از شما بگیرد، اما شما می‌توانید این زمان را با استفاده از یک وکیل کاربلد و با تجربه، کوتاه تر کنید. وجود وکیل، باعث تسریع و پیشرفت روند پرونده خواهد شد.

دستور تخلیه ملک در زمان کرونا

شاید یکی از مهم ترین سوال‌هایی که در ذهن اکثر شما وجود داشته باشد، آگاهی از شرایط تخلیه ملک در زمان همه گیری ویروس کرونا است. از آن جایی که این ویروس توانسته بخش‌های گسترده‌ای از زندگی را مختل یا دچار تغییرات شدید کند، قانون تخلیه ملک نیز در این زمان تغییرات جزئی به خود دیده است. این تغییرات، با توجه به مصوبه‌ای است که ستاد مبارزه با کرونا اعلام کرده است.

در مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا آمده است که تمامی مستاجران ملک مسکونی، می‌توانند تا سه ماه بعد از پایان کرونا در ملک بمانند و احتیاجی به تخلیه نیست، به شرطی که 25 درصد در تهران، 20 درصد در کلان شهرها و 15 درصد در سایر شهرستان‌ها به مبلغ اجاره اضافه کنند. در نتیجه با رعایت این شرایط، موجران نمی‌توانند تخلیه را بخواهند. مگر در مورد استثنائاتی؛ مثل این که مبلغ افزایش یافته اجاره بها پرداخت نشود و یا موجر اثبات کند که قصد تخریب ساختمان را با پروانه ساخت دارد.

تخلیه ملک در زمان کرونا

 

نتیجه گیری

در این مطلب از مجموعه حقوقی عدل دانو، سعی کردیم یکی از مسائل حقوقی رایج در کشورمان را به شما معرفی کنیم. آشنایی با دستور تخلیه و شیوه اجرای آن، کمک زیادی به شما برای پس گرفتن ملکتان از مستاجر می‌کند. شما در این مطلب، با شرایط باز پس گیری ملک خود از مستاجر و همچنین قوانین مربوط به دستور تخلیه آشنا شدید و دانستید که باید این حکم را از چه مراجعی دریافت کنید.

شما می‌توانید از وکیل برای تخلیه مستاجر از ملک خود استفاده کنید. وکیلی که مهارت و آشنایی لازم در این زمینه را داشته باشد، می‌تواند کمک خوبی به شما کند. شما می‌توانید از مشاوره حقوقی وکیل تخلیه مستاجر گروه حقوقی عدل دانو استفاده کنید. وکلای ما، به صورت شبانه روزی آماده کمک به شما هستند. پس، اگر در هر زمانی نیاز به وکیل را در پرونده خود احساس کردید، می‌توانید روی کمک ما حساب کنید.

اولین نفری باشید که به مطلب ما امتیاز می دهید.
سوال یا دیدگاهتان را مطرح کنید

اطلاعات تماس شما نمایش داده نخواهد شد و صرفا جهت اطلاع رسانی‌های بعدی است.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.