زمانی که مرد و زن به عقد یکدیگر در میآیند، موظف اند یک سری وظایف را در قبال یکدیگر به انجام برسانند. این وظایف را اخلاق، عرف، شرع و قانون جامعه تعیین میکند که به انجام این وظیفه توسط زن، تمکین گفته میشود. نکته قابل توجه این است، که در قانون مواردی ذکر شده است که چارچوب رفتاری زوج و زوجه را مشخص میکند؛ تا در صورتی که نیاز شد بتوان به آن مراجعه نمود. در این مطلب، به قوانین مرتبط با این موضوع و عدم تمکین میپردازیم. پس، اگر شما هم قصد دارید با موضوعاتی همچون الزام به تمکین آشنا شوید، این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید تا از توضیحات وکیل خانواده موسسه حقوقی عدل دانو بهره مند شوید.
فهرست محتوای مقاله
اصطلاح تمکین در قانون مدنی
همان طور که به طور مختصر به آن اشاره شد، تمکین به مجموعه وظایف شرعی و قانونی اشاره دارد که زن باید در قبال شوهر به انجام برساند. لازم به ذکر است که اگر هر یک از زوج و زوجه نسبت به وظایف خود سر باز زند، برای طرف دیگر این حق به وجود میآید که انجام آن را مطالبه کند. به همین جهت، لازم است تا با موضوعاتی چون الزام به تمکین ، بیشتر آشنا شویم.
در معنای لغوی و در لغت نامه آمده است که تمکین به معنای الزام است. در قانون، آمده است که به محض جاری شدن خطبه عقد و اعلام زوجیت دو نفر، وظایفی بر عهده هر دو طرف قرار داده میشود. یعنی مرد موظف است یک سری وظایف را در مقابل همسر خود انجام دهد و همچنین زن موظف است در برابر همسرش به یک سری موارد عمل کند که به این انجام وظایف زن، تمکین میگویند.
مشاوره عدم تمکین، به شما این امکان را میدهد تا در شرایط مختلف از دانش حقوقی استفاده کنید و از مشاور بخواهید تا تمامی امور را برای شما به انجام برساند. به این شکل، شما به هیچ وجه درگیر این مسئله نخواهید شد و وکیل برای شما تمامی کارها را انجام میدهد.
آیا این مسئله فقط مربوط به زنان است؟
ممکن است این سوال مطرح شود که آیا این مسئله فقط مربوط به زنان است یا به مردان نیز مربوط میشود؟ در قانون از این اصطلاح ، تنها برای وظایف زن استفاده شده است و برای مرد کاربرد ندارد. برای مردان بیشترازاصطلاحاتی همچون، ایفای وظایف زناشویی، استفاده میشود. بنابراین، با وجود این که مرد و زن هر دو وظایفی بر عهده دارند، اما تمکین، تنها در مورد زن کاربرد دارد.
یکی از سوالاتی که در موضوع تمکین زن از شوهر مطرح میشود، این است که زن تا چه محدودهای بایستی از شوهر خود تمکین کند و در چه مرحلهای میتواند از انجام آن سر باز زند؟ قانون برای این مسئله نکاتی را مطرح کرده است. از جمله این که، باید تا جایی ادامه داشته باشد که ضرری از نظر مالی، جانی و یا حیثیتی برای زن به همراه نداشته باشد. بنابراین، اگر ثابت شود که این تمکین زن از شوهر، مستلزم رنج کشیدن اوست، میتواند از این کار خودداری کند. همچنین، مسئله مهریه مورد دیگری است که میتواند موجب عدم تمکین شود. بنابراین، اگر زن بخواهد، میتواند درخواست مهریه خود را داشته باشد و تا زمان پرداخت کامل آن، از شوهر خود تمکین نکند. البته، توجه کنید که اگر یک بار تمکین کند، دیگر نمیتواند برای دریافت مهریه از ان امتناع کند.
عدم تمکین چه آثاری را در پی خواهد داشت؟
پس از این که به این مسئله از نقطه نظرهای مختلف پرداختیم و آن را مورد بررسی قرار دادیم، نوبت به موضوع عدم تمکین میرسد. اگر این سوال برای شما هم ایجاد شده است که عدم تمکین چه آثار و نتایجی را در پی دارد، این قسمت را با دقت بیشتری مطالعه نمائید. لازم به ذکر است، که مشاوره عدم تمکین، میتواند سرعت پیگیری امور را افزایش دهد. بنابراین، میتوانید از وکیل نیز استفاده نمائید. اما به هر حال، مطالعه موارد کاربردی در این موضوع میتواند دیدگاه روشن تری را به شما بدهد.
مهم ترین اثری که عدم تمکین زوجه به دنبال خواهد داشت، محرومیت او از نفقه است. البته، به این نکته توجه داشته باشید که زن در صورتی که ضرر جانی و مالی متوجه او باشد، میتواند آن را قبول نکند؛ اما در غیر این صورت طبق مواردی که در مقدمه ذکر شد، مسئول است تا در برابر شوهر خود تمکین کند. بنابراین، در صورت عدم قبول آن، دیگر نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. اصطلاحات متعددی درمورد این موضوع مطرح میشود که تلاش میکنیم تا در ادامه به برخی از آنها اشاره کنیم. برای مثال، اصطلاح نشوز یا حق تمکین دو مورد پر کاربرد از اصطلاحات حقوقی در این باره هستند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
نشوز و ارتباط آن با عدم تمکین
اگر برای دریافت معنای این دو کلمه به لغت نامه مراجعه کنیم، خواهیم دید که هر دو این موارد دارای معنای مشابهی هستند. بنابراین نشوز نیز به معنای عدم تمکین است و به حالتی گفته میشود که زوجه به وظایف خود به درستی عمل نکند. همان طور که به آن اشاره شد، مسئله عدم تمکین میتواند موجب محرومیت زن از نفقه شود، البته به شرطی که هیچ عذری برای زن وجود نداشته باشد. لازم به ذکر است که بر عکس این موضوع نیز صادق است. یعنی اگر مرد نیز به وظایف خود عمل نکند و در نتیجه موجب آزار زن و یا عسر و حرج (سختی) برای او شود، زن میتواند دادخواست طلاق خود را بدهد.
فراموش نکنید که این موارد نیازمند طی شدن مراحل قانونی است. اگر میخواهید اطلاعاتی را در این باره کسب کنید، به مثالی که کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو برایتان آوردهاند، توجه کنید؛ فرض کنید که مردی، مدعی عدم تمکین همسر خود میباشد. مسئله همین جا به اتمام نمیرسد، بلکه او باید به استناد مدارک و شواهد اثبات کند که همسر او تمکین نمیکند یا به وظایف زن بودن خود عمل نمیکند. در این صورت، دادخواستی را تقدیم میکند که مرتبط با الزام به تمکین زوجه میباشد. دادگاه نیز موضوع مربوطه را مورد بررسی قرار میدهد و در صورتی که آن را تایید کند و زن را احراز نماید، زن ملزم به تمکین میشود و تا آن زمان مرد میتواند نفقه زوجه را نپردازد.
حق تمکین چیست؟
این موضوع، با حق آن تفاوت دارد. هر چند ارتباط نزدیکی در میان این دو وجود دارد، اما لازم است برای روشن تر شدن موضوع، این دو اصطلاح را در مقایسه با یکدیگر توضیح دهیم. همان طور که گفته شد، تمکین به معنای وظایفی است که زن مسئول انجام آن است. اما حق تمکین مربوط به طرف مقابل است. یکی از حقوقی که برای مرد، در زمانی که همسر او بدون دلیل تمکین نکند به وجود میآید، حق ازدواج مجدد است. دادگاه در این صورت، حق را به مرد میدهد تا برای ازدواج مجدد، بدون اجازه زن، اقدام نماید.
لازم به ذکر است که هر دو طرف رابطه، باید به وظایف خود عمل کنند. اما در زمانی که مرد وظایف خود را انجام نمیدهد، حق الزام به تمکین به زن تعلق نمیگیرد. هر چند این موضوع جای بحث بسیار دارد؛ زیرا زن نیز در این شرایط میتواند به ادعای عسر و حرج (سختی زندگی) دادخواست طلاق بدهد، اما از نظر اصطلاحی به این حالت حق تمکین گفته نمیشود. با ما همراه باشید.
مهریه و عدم تمکین
نکته مهم در موضوع الزام به تمکین، این است که زن در هر صورت مستحق مهریه است و فرقی نمیکند که ناشزه باشد یا نه. به هر صورت، باید مهریه او پرداخت شود. استفاده از یک مشاور عدم تمکین با تجربه، میتواند تمامی امور حقوقی و قانونی را به انجام برساند و شما را در امر دریافت حقوق خود یاری رسانی کند. برای این کار، کافی است از یک وکیل استفاده نمایید و از او بخواهید تا تمامی حقوق شما را به نمایندگی از طرف شما دریافت نماید. در این مقاله، به موضوع عدم و الزام به تمکین و مسائل مرتبط با آن پرداختهایم و همچنین به آثار و پیامدهایی که عدم تمکین به دنبال خواهد داشت اشاره کردهایم. اگر میخواهید از حق خود استفاده نمایید، مشاوره با وکیل عدم تمکین نیز میتواند مسئله را برای شما تسهیل کند.
مشاوره
مشاوره حقوقی، یکی از مسائلی است که باید به آن توجه شود. صحبت کردن با یک مشاور در این زمینه، میتواند کمک بسیار خوبی برای شما باشد تا دعاوی خود را بر طرف و یا با شیوه اصولی پیگیری کنید. بهتر است قبل از این که به فکر شروع دعوا در این زمینه باشید، از پیش با یک وکیل عدم تمکین گفت و گو کنید و اطلاعات لازم را از مشاور خود دریافت کنید. با توجه به این که این مسئله امروز، افراد زیادی را گرفتار خود کرده است، بهتر است پیش ازگرفتاری با آن، جلسات مشاوره تمکین را سپری کنید تا با مشکلات این چنینی مواجه نشوید.
وکیل
گاهی اوقات، دیگر راه حلی برای پیشگیری از دعاوی وجود ندارد و شما ناچار خواهید بود این مسئله را از طریق مراجع قضایی و قانونی پیگیری کنید. اما آیا میشود به تنهایی از پس دعاوی بر آمد؟ پاسخ خیر است؛ چرا که امروزه پروندههای بسیار زیادی در این زمینه در دادگاههای کشورمان در جریاناند. مسئله تمکین، توانسته افراد زیادی را درگیر خود کند.
شما برای حل این مشکل، به وکیل الزام به تمکین نیاز خواهید داشت. وکیل، تنها شخصی است که میتواند به خوبی هر چه تمام تر شما را در این موضوع همیاری و کمک کند. برای این که بتوانید پرونده خود را پیش ببرید و سبب تسریع روند دعوا و پیشرفت آن شوید، باید حتما از یک وکیل کمک بگیرید. شما میتوانید برای این کار، روی کمک وکلای گروه حقوقی عدل دانو حساب کنید. وکلای مجموعه حقوقی عدل دانو، از موفق ترین و با سابقه ترین وکلای کشورمان هستند که در این زمینه فعالیت میکنند. وکلای ما، سابقه درخشانی در زمینه حل دعاوی عدم تمکین دارند. به همین دلیل میتوانید با کمک گرفتن از آنها، خیال خودتان را بابت داشتن یک وکیل ماهر، آسوده کنید.
نمونه دادخواست الزام به تمکین زوجه
برای این که با این موضوع بیشتر آشنا شوید، خوب است نمونهای از دادخواست الزام تمکین زوجه را مشاهده کنید:
ریاست محترم دادگاه ……….. با سلام،
ضمن ارادت به ریاست محترم، به استحضار میرساند که موکل و خوانده محترم، مورخ………… به عقد نکاح در آمدهاند و از تاریخ ……………. زندگی مشترکشان را آغاز کردهاند. اما زوجه، بدون هیچ دلیلی منزل مشترک را ترک و به منزل پدری رفته است. زوجه، حاضر به تمکین و بازگشت به منزل نیست. لذا طبق ماده 1114 قانون مدنی، از دادگاه محترم درخواست صدور حکم الزام به تمکین زوجه را دارم.
نتیجه گیری
در این مطلب، با تمکین و موضوعات پیرامونی آن آشنا شدید. کارشناسان موسسه حقوقی عدل دانو، به خوبی با این وظیفه و معانی آن را برایتان شرح دادهاند. این مسئله امروزه در دادگاهها و مراجع قضایی، پروندههای کوچک و بزرگی دارد و برای حل این مسائل، وجود یک وکیل عدم تمکین، ضروری است. فراموش نکنید که موفقیت شما برای پیش بردن این مسئله، به وجود یک راهنمای ماهر بستگی دارد.