تقریبا اکثر شما با اصطلاح شرکت آشنا هستید و میدانید که منظور از شرکت چیست. کلمه شرکت، در واقع به معنی تنظیم یک قرارداد همکاری بین 2 یا چند نفر، برای انجام امور اقتصادی و تجاری یا موضوعات دیگر، میباشد. قراردادی که در قالب ثبت شرکت بسته میشود، دارای قوانین مختلفی است. همین مسئله سبب تشکیل انواع شرکت ها شده است. در واقع، این قرارداد با توجه به قواعد موجود در آن، سبب شکل گیری انواع شرکت ها میشود. سود و زیانی که از یک شرکت به دست میآید نیز، با توجه به قرارداد تنظیم شده تقسیم خواهد شد. در این مطلب از مجموعه حقوقی عدل دانو، قصد داریم در خصوص انواع شرکت ها با شما صحبت کنیم. برای آشنایی با تمامی شرکتها، تنها کافی است چند دقیقه از زمان خود را صرف مطالعه این مطلب کنید.
تعریف انواع شرکت ها و موسسه ها
همان طور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم، شرکت در واقع جایی است که دو یا چند نفر بنا بر یک قرارداد دور یکدیگر جمع میشوند و شروع به فعالیت میکنند. شاید برخی از این تعریف، برداشت نادرستی داشته باشند. برخی افراد با مطالعه این جمله، دچار سردگمی در معنای عبارات موسسه و شرکت می شوند. باید بگوییم که شرکت ها و موسسه با یکدیگر متفاوت هستند. اما برای این که انواع شرکت ها را بشناسید، باید ابتدا با مفهوم شرکت و تفاوت آن با موسسه آشنا شوید. تفاوت شرکت و موسسه به هدف شما از تاسیس بستگی دارد. اگر از تاسیس شرکت، تنها سود و درآمد بیشتر را هدف خود قرار دهید، شرکت شما یک شرکت تجاری نام گذاری خواهد شد. اما اگر هدف از تاسیس، تنها کسب سود و درآمد بالاتر نباشد، موسسه نام گذاری خواهد شد.
آشنایی با انواع شرکت
برای این که شما بدانید سود و زیان میان اعضا چگونه تقسیم میشود، لازم است تا انواع شرکت ها را بشناسید. با شناسایی انواع شرکت ها، میتوانید تمام جزئیات را در خصوص هر شرکت و مسئولیتهایی که اعضای آن دارند، بشناسید. حال که با تفاوت شرکت و موسسه آشنا شدید و دانستید که چه زمانی فعالیت شما در قالب یک شرکت تجاری نام گذاری میشود، باید به صورت جداگانه، انواع شرکت ها را بشناسید. با استناد به قانون تجارت، باید بگوییم که انواع شرکتها به 7 نوع تقسیم میشوند. هر شرکت، کاربرد و قوانین خاص خود را دارد. به ادامه مطلب توجه کنید. کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، در ادامه به معرفی برخی از شرکت ها خواهند پرداخت.
انواع شرکت سهامی
شرکتهای سهامی، یکی از رایج ترین انواع شرکتها می باشند که در کشور ما تاسیس میشوند. این شرکتها در کشورمان بسیار متداول هستند. منظور از شرکت سهامی، در واقع شرکتی است که تمامی سرمایه آن به قسمت های مساوی به نام سهام تقسیم میشود. مالکیت این شرکت در دست چندین نفر است و هر کدام با توجه به اندازه و ارزش سهام خود، در سود و زیان شرکت شریک خواهند شد. لازم است بدانید که یک شرکت سهامی، جزء آن دسته از شرکتهایی است که در صورت عدم فعالیت بازرگانی نیز، باز هم به عنوان یک شرکت بازرگانی و تجاری شناخته خواهد شد.
شرکت سهامی، خود نیز به دو دسته گوناگون تقسیم میشود. شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص، انواع شرکت های سهامی را تشکیل میدهند. طبق ماده 3 لایحه قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت، تعداد شرکا در شرکت سهامی نباید کم تر از 3 نفر باشد. اما طبق ماده 107 همین لایحه نیز، با توجه به این که تعداد اعضای هیئت مدیره در سهامی عام نمیتواند کم تر از 5 نفر باشد، تعداد اعضا در سهامی عام باید حداقل 5 نفر باشد.
حال باید با هر کدام از این شرکتها آشنا شوید. شرکت سهامی عام، در واقع شرکتی است که بخشی از سهام آن، قابل ارائه و فروش به مردم است. در واقع این دسته از مردم را میتوان دسته فعال بازار بورس نیز دانست. شرکت سهامی خاص، با شرکت سهامی عام کاملا متفاوت است. تمام سرمایه شرکت سهامی خاص، باید توسط خود موسسین شرکت تامین شود و مردم هیچ گونه دخل و تصرفی در آن ندارند.
شرکت با مسئولیت محدود
یکی دیگر از انواع شرکت ها که تعداد ثبت آن در کشورمان نسبت به گذشته بالاتر رفته است، شرکت با مسئولیت محدود است. شرکت با مسئولیت محدود، در مقایسه با دیگر شرکتها متفاوت است. در شرکت با مسئولیت محدود، دو یا چند نفر هستند که به میزان سهم خود، در سود و زیان شرکت سهیم میشوند. شرکت با مسئولیت محدود را 2 یا چند نفر میتوانند تاسیس کنند. باید بدانید که میزان سرمایه بین اعضا به سهام تقسیم نخواهد شد؛ بلکه تقسیم با توجه به مقدار آورده هر شریک میباشد.
هر کس به میزان سرمایهای که در این شرکت دارد، مسئول سود و زیان آن نیز خواهد بود. اگر نام یکی از شریکها به عنوان نام شرکت قرار بگیرد، دارای مسئولیت تضامنی نیز خواهد شد. فراموش نکنید که قوانین شرکت با مسئولیت محدود، باید حتما در سندی به نام شرکت نامه درج شود. با استناد به قوانین موجود در این زمینه، باید گفت که تمامی سرمایه شرکت، چه سرمایه نقدی و چه سرمایه غیر نقدی آن باید در شرکت نامه درج شود.
شرکت تضامنی
شرکت تضامنی، یکی دیگر از انواع شرکتها از نوع تجاری است که در کشور ما وجود دارد. شرکت تضامنی برای انجام امور تجاری شکل میگیرد. این شرکت را 2 یا چند نفر میتوانند تاسیس کنند. هر گاه در شرکت، بدهی وجود داشته باشد یا به وجود بیاید، در صورتی که در شرکت، بودجه کافی وجود نداشته باشد، هر یک از شرکا، نسبت به پرداخت تمام دیون شرکت مسئول است.
شاید برای شما چگونگی نام گذاری این شرکتها سوال باشد. در نام گذاری شرکت تضامنی، علاوه بر آوردن عبارت تضامنی، باید نام یک شریک یا تمامی شرکا آورده شود. چنانچه برخی از شرکا علاقه مند به آوردن نامشان در شرکت نباشند، میتوانند از عبارتهای مختلفی همچون شرکا یا برادران استفاده کنند. این نکته میتواند سرنخ خوبی باشد تا انواع شرکت ها را بشناسید. هر گاه با عبارتهای این چنینی مواجه شدید، میتوانید پی ببرید که شرکت موجود، یک شرکت تضامنی است.
شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت تعاونی تولید و مصرف، یکی دیگر از انواع شرکتهایی است که در کشورمان نسبت به انواع شرکت هایی که در این قسمت به شما معرفی کردیم، تعداد کم تری از آن وجود دارد. شرکتهای تعاونی تولید و مصرف، با هدفی خاص تشکیل میشوند. هدف اصلی تشکیل این شرکتها را می توان کمک به طبقات پایین تر جامعه نام گذاری کرد. در مقایسه با شرکتهای تجاری، این شرکت هدف خود را چندان معطوف به کسب سود و منفعت شرکا نمیکند.
شرکتهای تعاونی به دو گونه شرکت تعاونی تولید و شرکت تعاونی مصرف دسته بندی میشوند. فعالیت این شرکتها، بیشتر تولید و فروش مایحتاج ضروری مردم است. شاید برایتان سوال باشد که سود و زیان حاصله شرکت چگونه تقسیم خواهد شد؟ در شرکتهای تعاونی، سود و زیانی که از شرکت حاصل میشود، بین شرکا و با توجه به نسبت سهم هر کدام از آنها تقسیم میشود. شاید تعداد شرکتهای تعاونی تولید و مصرف در کشورمان در مقایسه با انواع شرکتها کم تر باشد؛ اما همچنان شما میتوانید این شرکتها را در سراسر کشور مشاهده کنید.
شرکت نسبی
شرکت نسبی، یکی دیگر از انواع شرکت ها در کشورمان می باشد که در دسته شرکتهای تجاری قرار میگیرد. این شرکت نیز باید توسط 2 یا چند نفر تاسیس شود. شاید حدود و مسئولیتهای شرکای این شرکتها برایتان سوال باشد. به راستی هر یک از شرکای شرکتهای نسبی دارای چه مسئولیتهایی هستند؟ هر یک از شرکا به نسبت سرمایهای که برای تاسیس شرکت اختصاص دادهاند، در شرکت نسبی دارای سهم و مسئولیت هستند. شرکا در این شرکتها در زمان تاسیس سرمایهای را به عنوان آورده در نظر میگیرند.
با توجه به آورده ای که هر شریک برای تاسیس شرکت اختصاص داده است، در شرکت نسبی دارای سهم و مسئولیت میشود. باید این نکته را نیز اضافه کنیم که در نام شرکت نسبی، باید عبارت” نسبی ” درج شود. شرکت نسبی، یکی از انواع شرکتهای تجاری محسوب میشود که در کشورمان نمونههای بسیار زیادی از آن وجود دارد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکتها
یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید در خصوص ثبت انواع شرکتها در مورد آن اطلاعات لازم را به دست آورید، مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکتها است. این سوال، جزء پر تکرار ترین سوالاتی است که افراد علاقه مند به ثبت شرکت در ذهن خود دارند. شما برای ثبت انواع شرکتها باید مدارک مورد نیاز برای هر شرکت را جمع آوری کنید. در ادامه مطلب، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو به معرفی مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکت های تضامنی، مسئولیت محدود و شرکتهای سهامی خاص، خواهند پرداخت.
ثبت شرکت تضامنی: فتوکپی شناسنامه تمامی شرکا، 2 نسخه از اساسنامه، 2 برگ تقاضا نامه، اخذ مجوز از مراجع ذی صلاح در صورت نیاز، 2 برگ شرکت نامه.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود: کپی برابر اصل شناسنامه تمامی مدیران و شرکا، کپی برابر اصل کارت ملی تمام شرکا شرکت، 2 برگ شرکت نامه و تکمیل آنها به همراه امضای تمامی شرکا در زیر آن، 2 برگ اساسنامه دارای امضا تمامی شرکا، 2 برگ صورت جلسه مجمع عمومی، تقاضانامه ثبت شرکت با مسئولیت محدود در 2 برگ، اخذ و ارائه مجوز در صورتی که مورد نیاز باشد، ارائه گواهی عدم سوء پیشینه تمامی اعضا و معرفی نامه نمایندگان.
ثبت شرکت سهامی خاص: تکمیل 2 نسخه اساسنامه که به امضای سهام داران شرکت رسیده باشد، ارائه 2 نسخه صورت جلسه عمومی موسسین، کپی کارت ملی برابر اصل تمامی سهام داران، ارائه اصل وکالت نامه یا کپی برابر اصل آن، ارائه گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل 35 درصد سرمایه اولیه شرکت و…
این موارد ذکر شده از مهم ترین مدارکیاند که باید برای ثبت انواع شرکت ها آنها را جمع آوری کنید. فراموش نکنید که برای ثبت هر یک از انواع شرکتها باید مدارک مورد نیاز همان شرکت را جمع آوری کنید. پیشنهاد میکنیم برای ثبت شرکت یا ثبت برند، از یک مشاور که تخصص بالایی در این زمینه دارد، کمک بگیرید.
نتیجه گیری در خصوص انواع شرکتها
در کشور ما شرکتهای مختلفی هستند که با نامهای گوناگون فعالیت میکنند. ثبت برند و ثبت شرکت از جمله کارهای بسیار مهمی است که انجام آنها به مهارت و آگاهی بالایی نیاز دارد. در این مطلب از مجموعه حقوقی عدل دانو، سعی کردیم در خصوص انواع شرکت ها با شما صحبت کنیم. دانستید که شرکتها، با توجه به قرارداد تقسیم سود و زیان بین شرکا و نوع فعالیت هر کدام، به دستههای مختلفی تقسیم میشوند.
برای ثبت شرکت و ثبت برند، باید ابتدا با انواع شرکت ها آشنا باشید. اگر قصد دارید تا کسب و کار خود را در قالب یک شرکت راه اندازی کنید، باید برای قانون مندی و چگونگی ثبت آن با یک مشاور صحبت کنید. شما میتوانید برای ثبت شرکت و انجام کارهای این چنینی، از کارشناسان مجرب گروه حقوقی عدل دانو کمک بگیرید. کارشناسان عدل دانو، با اطلاعات و تخصصی که در این زمینه دارند، میتوانند بهترین راهنماییها را در اختیارتان قرار دهند.