امروزه بسیاری از مشاغل در قالبی به نام شرکت شکل میگیرند. برای این که بتوان شرکتی را راه اندازی کرد، باید مراحل خاصی طی شود، مدارک مورد نیاز را فراهم کرد و….اما پیش از این که بخواهیم راجع به استعلام ثبت شرکت صحبت کنیم، ابتدا بهتر است مختصر توضیحی در خصوص شرکت داشته باشیم تا آن دسته از عزیزانی که در این باره اطلاعات کاملی ندارند، به خوبی با آن آشنا شوند. در ادامه، هر آن چه که باید در مورد استعلام ثبت شرکت بدانید را نیز به شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
فهرست محتوای مقاله
تعریف شرکت
پیش از آن که اطلاعاتی در خصوص استعلام ثبت شرکت جمع آوری کنید، لازم است تا تعریف شرکت را بشناسید و سپس به دنبال شناخت استعلام ثبت شرکت باشید. اگر به کلمه شرکت دقت کنید، میبینید که از خانواده کلماتی مثل شراکت و شریک آمده است. در یک تعریف کلی از شرکت، میتوان گفت که شرکت از همکاری 2 یا بیش از دو شخص تشکیل میشود که در آن مجموعهای از فعالیتهای اقتصادی صورت میگیرد. سود یا منفعتی که از شرکت به دست آید، پس از کسر هزینهها بین شرکا تقسیم خواهد شد.
چند نوع شرکت وجود دارد؟
به طور کلی شرکتها به دو دسته تجاری و مدنی تقسیم میشوند، که با یکدیگر متفاوت هستند. آشنایی با انواع شرکت باعث میشود اطلاعات زمینهای در خصوص استعلام ثبت شرکت را جمع آوری کنید. کارشناسان ما در گروه حقوقی عدل دانو، در خصوص انواع شرکت با شما صحبت خواهند کرد. توضیحات هر یک به شرح زیر است:
شرکت تجاری
این نوع از شرکت، تحت قوانین تجاری ایجاد میشود و فعالیت دارد. مانند تمامی شرکتها، شرکتهای تجاری نیز به جهت افزایش سود تشکیل میشوند، سپس سود حاصله میان تمامی اعضا تقسیم میشود. جالب است بدانید که شرکتهای تجاری 7 زیر شاخه دارند که عبارتند از:
- شرکت سهامی (شرکتهای سهامی خاص و عام)
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت تضامنی
- شرکت مختلط غیر سهامی
- شرکت مختلط سهام
- شرکت نسبی
- شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت مدنی
شرکتهای مدنی نیز از شراکت چند شخص به وجود میآیند، هر یک از شرکا میتوانند سهمالشرکه خود را به صورت نقدی یا غیر نقدی به شرکت واگذار کنند، توجه داشته باشید که مالکین میتوانند اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند.
برای ثبت شرکت چه اقداماتی لازم است؟
پیش از این که استعلام ثبت شرکت صورت گیرد، ابتدا باید برای ثبت شرکت اقدام کرد. مانند هر کار دیگری که مراحل خاص خود را دارد، برای ثبت شرکت نیز باید مراحل خاصی طی شود که به این شرح میباشند:
پیش از هر چیز باید نوع شرکتی که نیاز است، انتخاب شود. سپس شرکایی که در شرکت سهم دارند تعیین خواهند شد. در مرحله بعد، باید سرمایه اولیه شرکت را مشخص کرد. حال، نوبت به انتخاب موضوعی برای فعالیت داشتن شرکت میرسد. سپس باید نام مناسبی برای شرکت انتخاب شود. مشخص کردن سمت هر یک از اعضاء، اختیارات و حق امضای هر یک از شرکا، اقدام بعدی است. در این مرحله باید تمامی مدارکی که مورد نیاز است بر اساس لیستی که از جانب اداره ثبت تعیین شده آماده شود. در مرحله بعد، بایستی ثبت نام به صورت اینترنتی و آنلاین صورت بگیرد. ارسال کردن مدارک، کار بعدی است که باید انجام داد. حالا باید به اداره مراجعه کرده، مدارک را امضا و اوراق را تحویل دهید. آخرین مرحله از ثبت شرکت، پیش از استعلام ثبت شرکتها، پرداخت برای روزنامه رسمی و کثیرالانتشار است.
برای ثبت شرکت چه مدارکی نیاز خواهد بود؟
در صورتی که قصد دارید شرکت خود را راه اندازی کرده و به ثبت برسانید، به یک سری مدارک خاص نیاز خواهید داشت. از جمله مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تمامی مدارک شناسایی مثل کارت ملی و شناسنامه هر یک از شرکا باید ارائه شوند. ارائه شرکت نامه، ارائه تقاضانامه، ارائه اساسنامه تکمیل شده، آدرس و کدپستی شرکت باید دریافت شده و ارسال شود. حق امضای شرکت برای هر یک از شرکا باید مشخص شود. (توجه داشته باشید که اگر حق امضا برای بیش از یک نفر باشد باید نوع حق امضا را نیز به طور دقیق مشخص کرد)، سمت هر یک از اعضای شرکت باید به طور دقیق تعیین شود. سهم هر یک از شرکا نیز باید تعیین شود. نامهایی که برای شرکت انتخاب شده باید با ترتیب اولویت ارائه شوند. ارائه گواهی معتبر مبنی بر نداشتن هیچ گونه سوء پیشینه کیفری برای تمام اعضای هیئت مدیره و بازرسین اصلی و علیالبدل شرکت.
چنانچه فعالیت شرکت به گونهای باشد که به دریافت مجوز نیاز دارد، باید اصل مجوز را از مرجع ذی صلاح دریافت کرده و ارائه داد. ارائه دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین شرکت و صورت جلسه هیئت مدیره، ارائه اصل وکالت نامه از وکیل دادگستری ،ارائه فیش بانکی که مشخص میکند 35 درصد از سرمایه اولیه شرکت پرداخت شده است. البته در صورتی که سرمایه شرکت به صورت غیر نقدی باشد بایستی توسط کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی گردد و در صورتی که سرمایه غیر نقدی به شکل غیر منقول باشد باید اصل سند ارائه شود.
پس از ثبت شرکت چه اقداماتی باید صورت گیرد؟
پس از این که تمامی مراحل ثبت شرکت خود را انجام دادید، باید اقدامات دیگری صورت گیرد. اقداماتی که پس از ثبت شرکت باید انجام شود عبارتند از:
ثبت برند شرکت: اگر بخواهید شرکت خود را در میان شرکتهای رقبا به دیگران معرفی کنید، نیاز به یک برند دارید که باید آن را به ثبت برسانید. در واقع برند، به شما کمک میکند تا شرکتتان رونق بگیرد. برند یا علامت تجاری میتواند به هر نمادی که مرتبط با حرفه شما است اطلاق شود. توجه داشته باشید که هیچ دو شرکتی نمیتوانند یک برند مشابه داشته باشند، در واقع برندها منحصر به فرد هستند.
کارت بازرگانی شرکتی: در صورتی که کسب و کار شرکت شما نیاز به واردات یا صادرات داشته باشد، شما به کارت بازرگانی نیاز خواهید داشت. در واقع با استفاده از این کارت، شرکتتان به شکلی رسمی و قانونی به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
کد اقتصادی شرکتها: این کد برای پرداخت مالیات است و هر شرکت که در ایران فعالیت دارد، باید این کد را دریافت کند تا اداره امور مالیاتها با توجه به میزان درآمد آن شرکت، مالیات را تعیین کرده و دریافت کند. پیشنهاد میشود برای دریافت کد اقتصادی، با مشاورانی که در این باره فعالیت دارند مشورت کنید تا راهنماییهای لازم را از آنها دریافت کنید
ثبت تغییرات شرکت: گاهی پیش میآید که فعالیت شرکت تغییر میکند یا شرکای آن از عضویت شرکت خارج میشوند یا این که در سرمایه شرکت تغییری به وجود میآید. به طور کلی، هر نوع تغییری که در شرکت به وجود آید، مستلزم اعلام به مرجع ثبت شرکت ها است. لازم به ذکر است که هر گونه تغییری در شرکت، باید مجددا در روزنامه رسمی به چاپ و انتشار برسد.
استعلام ثبت شرکت چگونه انجام میشود؟
پس از آن که شرکتی در سامانه استعلام ثبت شرکتها ورود پیدا کند، میتوان گفت که آن شرکت وجهه قانونی پیدا کرده است. حال برای این که بتوان استعلام ثبت شرکت ها را انجام داد، باید مراحل زیر را طی کرد:
ابتدا باید به سامانه ilenc.ssaa.ir مراجعه کنید، چرا که این سامانه تنها راه برای استعلام ثبت شرکت بوده و مرجعی رسمی در سراسر کشور شناخته میشود. سپس بعد از این که به سامانه ورود پیدا کردید، از سه روش زیر میتوانید برای استعلام ثبت شرکت خود استفاده کنید:
روش اول این است که نام شرکت را به صورت کامل یا بخشی از آن وارد کنید. روش دوم وارد کردن شناسه ملی شرکت است. و در آخر میتوان از طریق وارد کردن شماره ثبت شرکت از وضعیت آن مطلع شد.
توجه داشته باشید که اگر هیچ یک از موارد فوق، شما را به هدف نرساند، میتوانید راه دیگری را امتحان کنید؛ برای این کار شما باید سازمان ثبت کننده شرکت، نوع شخصیت حقوقی یا حقیقی بودن، اداره کل استان و واحد ثبتی شهرستان خود را به طور دقیق مشخص کنید، سپس در میان اسامی موجود، به دنبال اسم شرکت بگردید.
استعلام کد اقتصادی و شناسه ملی
همان طور که افراد کد ملی دارند و بر اساس کد ملی شناسایی میشوند، تمامی شرکتها نیز دارای کدهایی هستند. یکی از آنها کد اقتصادی نام دارد، این کد 12 رقمی از جانب سازمان امور مالیاتی صادر میشود. در صورتی که میخواهید آن را استعلام بگیرید، کافی است به سامانه عملیات الکترونیک مالیات بر ارزش افزوده مراجعه کنید. سپس نام دقیق شخصیت حقوقی و شماره ملی متقاضی را وارد کنید تا کد اقتصادی برای شما به نمایش درآید. توجه داشته باشید که حتما به این کد نیاز خواهید داشت. زیرا هر اقدامی که از سوی شرکت صورت گیرد باید با توجه به کد اقتصادی باشد. به طور مثال، برای عقد قراردادهای دولتی یا حضور در مناقصات و مزایدات، همگی به کد اقتصادی نیاز است.
اگر دقت کرده باشید، در توضیح قسمت قبلی گفتیم که شرکتها کدهای مختلفی دارند. کد دیگری که اهمیت بسیاری دارد و با توجه به آن شرکت شناخته میشود، شناسه ملی نام دارد. شناسه ملی کدی 11 رقمی است که پس از ثبت شرکتها به آنها داده خواهد شد. توجه داشته باشید که شناسه ملی با شناسه ثبت شرکت تفاوت دارد، از این نظر که شماره ثبت مربوط به ادارهای است که آن را صادر کرده و در هر شهر یا استان هر یک از ادارات شماره خاصی دارند. این در حالی است که شناسه ملی، هویت شرکت را مشخص میکند. در صورتی که قصد استعلام از این کد را دارید، باید به سامانه استعلام شناسه ملی اشخاص حقوقی مراجعه کرده و پس از وارد کردن فیلدهای موجود، شناسه را دریافت کنید.
به چه شکل میتوان از موجودیت شرکت اطمینان یافت؟
برای این که از موجودیت یافتن شرکت خود در سامانه شرکتهای ثبت شده مطلع شده و اطمینان یابید، باید دو اقدام متفاوت را انجام دهید. اول این که به سامانه استعلام ثبت شرکت ها مراجعه کنید، سپس به سایت روزنامه رسمی نیز رجوع کنید، زیرا گاهی اوقات شرکت تاسیس شده در اداره ثبت شرکتها به ثبت میرسد و رسمیت مییابد، اما هنوز در روزنامه رسمی کشور به چاپ نرسیده است. پس برای استعلام ثبت شرکت، حتما باید مرحله دوم صورت بگیرد. لازم به ذکر است که تمامی شرکتها و موسسات تجاری یا غیر تجاری، ایجاد هر گونه تغییر را باید در روزنامه رسمی به اطلاع عموم برسانند.
آیا استعلام موسسات حقوقی مثل استعلام ثبت شرکت است؟
در صورتی که بخواهید از هر یک از این موسسات، استعلام ثبت بگیرید، باید به سامانه شخصیتهای حقوقی مراجعه کنید. سپس فیلدهایی که در این سامانه وجود دارد را پر کرده تا صفحه مربوط برای شما به نمایش گذاشته شود. برای این کار میتوانید به مجموعه حقوقی عدل دانو مراجعه کنید.
سخن آخر
از این که تا انتهای مطلب با ما در مجموعه حقوقی عدل دانو همراه بودید، سپاس گزاریم. هدف ما از ارائه این مطالب، آشنایی هر چه بیشتر شما با استعلام ثبت شرکت بود. امیدواریم که رضایت بخش بوده باشد. در خصوص استعلام ثبت شرکت، میتوانید روی کمک ما در گروه حقوقی عدل دانو حساب کنید