صلح به معنای آشتی و سازش در مقابل درگیری است. صلح دو معنا دارد که میتوان آنها را بررسی کرد. صلح از نظر حقوقی یعنی سازش در دعوی. اما معنای دیگری نیز دارد. صلح میتواند سازش بدون دعوا و نزاع قبلی نیز باشد. در این نوع صلح، افراد به خاطر این که از نزاع و درگیریهای احتمالی آینده جلوگیری کنند، قرارداد صلح منعقد می کنند. در خصوص ارکان عقد صلح چه میدانید؟ در این مطلب از موسسه حقوقی عدل دانو، قصد داریم در خصوص ارکان عقد صلح با شما صحبت کنیم. تا پایان این مطلب با وکیل حقوقی موسسه عدل دانو همراه باشید تا بدانید منظور از ارکان عقد صلح چیست؟ مطالعه این مطلب تنها به 5 دقیقه زمان نیاز خواهد داشت.
عقد صلح چیست؟
همان طور که میدانید، صلح به معنای آشتی، دوستی و توافق است. صلح در اصطلاح حقوقی نیز بر همین امر دلالت میکند. عقد صلح به معنی دعوای پیش آمده یا جلوگیری از دعواهای آینده است. عقد صلح چیست؟ این نوع عقد صلح، قراردادی است که معمولاً بین افرادی که با یکدیگر اختلاف دارند یا ممکن است در آینده به دلایل مختلف با یکدیگر اختلاف پیدا کنند، بسته میشود. این قرارداد در ماده ۷۵۲ قانون مدنی نیز قید شده است. عقد صلح دارای ارکانی است که به عنوان ارکان عقد صلح شناخته میشوند. در این مطلب قصد داریم در خصوص ارکان اصلی عقد صلح با شما صحبت کنیم.
ارکان عقد صلح به چه صورت است؟
این قرارداد سه رکن اصلی دارد. یعنی به سه دسته تقسیم میشود که به عنوان ارکان اصلی عقد صلح شناخته میشوند. اما این 3 رکن از ارکان عقد صلح کداماند؟ مورد اول، مصالح است که اولین رکن تشکیل دهنده این قرارداد میباشد. مصالح کسی است که مال خود را برای به وجود آمدن صلح به دیگری ببخشد یا بدهد. در طرف دیگر متصالح، رکن بعدی این عقد است و همان کسی است که مال را از طریق صلح قبول میکند. در آخر، رکن سوم یعنی مالالصلح، همان پول و یا مالی است که باعث به وجود آمدن صلح بین طرفین میشود. البته در تمامی شرایط مالالصلح وجود ندارد و در مواردی افراد به صورت رایگان و بدون بخشیدن و گرفتن مالی به توافق میرسند. بنابراین، دانستید که ارکان اصلی عقد صلح به 3 مورد دسته بندی میشوند.
شرایط عقد صلح
این عقد تنها در صورتی بی عیب و نقص انجام میشود که شرایط زیر را دارا باشد. طرفینی که در دو طرف ماجرا قرار دارند، از صلاحیت عقلی یا اهلیت لازم برخوردار باشند و از نظر بالغ بودن نیز قدرت اداره اموال خود را داشته باشند. همچنین مالی که مورد صلح قرار میگیرد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ یعنی باید از نظر قانونی ارزش اقتصادی داشته باشه و افراد نمیتوانند هر چیزی را به عنوان مال مورد صلح قرار دهند. در آخر، طرفین باید خواهان ایجاد عقد صلح باشند و رضایت خود را از انجام این کار اعلام نمایند.
ارزش دو عوض در صورتی که برابر نباشند مشکلی ایجاد نمیکند و چنانچه عوض نابرابر به صورت ناچیز تعیین شود، صلح محاباتی صورت گرفته است. عقد صلح میتواند به جای عقود دیگر نیز قرار بگیرد.
اوصاف عقد صلح
هر عقدی اوصاف مشخص خود را دارد. عقد صلح نیز دارای این اوصاف مختلف است. حال که ارکان عقد صلح را شناختید و اطلاعات کافی در مورد آن را به دست آوردید، وقت آن است تا اوصاف عقد صلح را نیز بشناسید. اوصاف عقد صلح کدام است؟ در خصوص اوصاف عقد صلح 4 مورد وجود دارد که در ادامه کارشناسان ما در گروه حقوقی عدل دانو به توضیح آنها خواهند پرداخت.
- عقد صلح یک عقد لازم میباشد، یعنی در قانون امکان فسخ آن برای طرفین وجود ندارد. با توجه به آن چه در ماده 760 قانون مدنی آمده است، صلح یک عقد لازم است، اگر چه در مقام عقود جایز منعقد شده باشد.
- قرارداد صلح از عقود معین است. معین بودن یعنی تعریف و ارکان و شرایط آن در متن قانون آمده است.
- عقد صلح هم میتواند یک عقد مجانی باشد و هم یک عقد معوض. این به معنای این است که عقد صلح هم میتواند بدون دریافت عوض باشد و هم در مقابل دریافت مال.
- اما آخرین وصف عقد صلح میگوید، عقد صلح یک عقد رضایی است. یعنی این عقد با توافق دو نفر منعقد میشود و تشریفاتی مثل ثبت رسمی در آن شرط نیست.
نتیجه گیری در مورد ارکان عقد صلح
در این مطلب از موسسه حقوقی عدل دانو، به معرفی عقد صلح و ارکان آن پرداختیم. در این مطلب، معرفی کردیم که ارکان صحت عقد صلح چیست و هر کدام چه معنی دارند. کارشناسان ما به معرفی دقیق ارکان عقد صلح پرداختند. همان طور که گفته شد، عقد صلح میتواند به صورتهای مختلف باشد. با مطالعه اين مطلب به صورت دقیق، با ارکان عقد صلح آشنا خواهید شد. آشنایی با عقد صلح و ارکان عقد صلح میتواند کمک زیادی برای حل دعاوی مربوط به این زمینه به شما کند. در صورتی که در مورد ارکان عقد صلح و انواع آن سوالی در ذهن خود داشتید، میتوانید از طریق تماس با وکیل حقوقی گروه حقوقی عدل دانو، پاسخ سوال خود را دریافت کنید. امیدواریم مطالعه این مطلب سبب آشنایی شما با ارکان عقد صلح شده باشد.