اجرای حکم در دادگاه یکی از مهم ترین مسائل است. زمانی که پرونده ای توسط وکیل حقوقی بررسی می شود و تمام مراحل خود را پشت سر می گذارد، نوبت به اجرای حکم می رسد. اما اجرای حکم به شیوه های مختلفی قابل انجام است. برای مثال اجرای احکام مدنی یا کیفری دو مورد از اجرای احکام هستند. احکامی که در دادگاه و در امور کیفری صادر میشوند، نیازی به درخواست و تقاضای شاکی ندارند. زمانی که حکمی قطعی شود، بلافاصله اجرا خواهد شد. از آن جایی که مسئله اجرای حکم در اقدامات قضایی بسیار مهم است، قصد داریم در خصوص اجرای احکام کیفری در این مطلب با شما صحبت کنیم.
منظور از اجرای احکام کیفری چیست؟
در دعاوی و پرونده های کیفری، پس از این که حکم قطعی برای محکومیت متهم صادر می شود، پرونده ها برای اجرای حکم به بخش اجرای حکم کیفری ارسال خواهند شد. شاید برایتان سوال باشد که اجرای احکام کیفری بر عهده چه کسی می باشد؟ اجرای حکم کیفری را باید دادستان و معاونت اجرای احکام کیفری که تحت ریاست و نظارت وی است انجام دهند. هر پرونده ای که تشکیل می شود، هدف از آن رسیدن به نتیجه است. زمانی که فردی پروندهای را در دادسرا به جریان می اندازد، قصد دارد تا از آن نتیجه بگیرد. بنابراین، آخرین مرحله را میتوان اجرای احکام کیفری دانست که اغلب با طرح شکایت به دنبال همین مرحله هستند.
نحوه اجرای احکام کیفری به چه صورت است؟
حال که دانستید منظور از اجرای احکام کیفری چیست، باید نحوه اجرای احکام کیفری را بشناسید و بدانید که چگونه انجام خواهد شد. نحوه اجرای احکام کیفری در مرحله اول با آغاز دعوا و با ارائه کردن شکواییه به دادسرا آغاز خواهد شد. با ارائه شکواییه، دادسرا شروع به رسیدگی و تحقیقات مقدماتی میکند و با صدور کیفرخواست، پرونده را به دادگاه صالح کیفری ارسال خواهد کرد. دادگاه با دریافت پرونده، تحقیقاتی را که دادسرا انجام داده بررسی خواهد کرد.
بعد از بررسی تحقیقات، نوبت به تشکیل جلسه توسط دادگاه و صدور رای مقتضی می رسد. بعد از صدور این رای، پرونده مجددا توسط دادگاه به دادسرا ارسال می شود تا اجرای حکم انجام شود. با توجه به ماده 484 قانون اجرای احکام کیفری، اجرای احکام کیفری بر عهده دادستان می باشد و معاونت اجرای احکام کیفری، تحت نظارت و ریاست وی در مناطقی که رئیس قوه قضائیه تشخیص می دهد در دادسرا عهده دار این وظیفه است. نحوه اجرای احکام کیفری نیز با توجه به حکم صادر شده، شیوه متفاوتی خواهد داشت. برای مثال ممکن است مجازت بدنی، نقدی و یا سلب حیات باشد.
شرایط آراء قابل اجرا
در قانون نیز این شرایط آراء قابل اجرا آورده شده است اما اگر به یاد داشته باشید، گفتیم که در برخی از موارد اشخاص محکوم به حبس، پرداخت وجه و حتی محکوم به قصاص خواهند شد. نحوه اجرای احکام کیفری در این موارد متفاوت است. آراء کیفری به طور کلی باید یک سری از شرایط را داشته باشند. با استناد به ماده 490 قانون آیین دادرسی کیفری، آراء کیفری در مواردی که در ادامه به معرفی آن ها میپردازیم، بعد از ابلاغ به موقع اجرا گذاشته می شوند. این موارد عبارتند از:
- آرائی که به تایید مرجع فرجام رسیده باشد.
- رای قطعی که دادگاه نخستین صادر خواهد کرد.
- آرائی که مرجع تجدید نظر آنها را تایید یا بعد از نقض رای نخستین صادر کرده باشد.
- آرائی که در مهلت قانونی نسبت به آن اعتراض نشده باشد یا اعتراض به آن رد شده باشد.
وظیفه قاضی اجرای احکام کیفری
حال که با اجرای احکام کیفری و نحوه اجرای آن آشنا شدید، وظایف قاضی اجرای احکام کیفری را نیز بشناسید. در این قسمت، کارشناسان گروه حقوقی عدل دانو، به معرفی برخی از مهم ترین وظایف قاضی اجرای احکام کیفری خواهند پرداخت.
- نظارت بر زندان ها در امور راجع به زندانیان
- صدور دستور اجرای احکام لازمالاجرای کیفری و نظارت کردن بر شیوه اجرای آن ها
- دادن مرخصی به محکومان طبق قوانین و مقررات موجود در این زمینه
- اعلام نظر در مورد زندانیان واجد شرایط عفو و آزادی مشروط بر اساس قوانین و مقررات
اما قاضی علاوه بر این موارد ذکر شده، وظایف دیگری را نیز بر عهده دارد. برای مثال قاضی میتواند اجرای مجازات در برخی از موارد را به تعویق بیندازد. برای مثال اجرا در دوران بارداری یا زمان پس از زایمان، جزء این موارد هستند.
تحلیل موضوع اجرای احکام کیفری
در این مطلب از موسسه حقوقی عدل دانو با موضوع اجرای احکام کیفری آشنا شدید. اجرای احکام کیفری آخرین مرحله و اصلی ترین هدفی است که به خاطر آن دعاوی یا طرح شکایت انجام میگیرد. بسیاری از شاکیان به دنبال این هستند تا زودتر مجرم را به مرحله اجرای احکام کیفری برسانند تا مجرم به سزای اعمالش برسد. در این مطلب کارشناسان ما به صورت کامل در مورد اجرای احکام کیفری و سوالات احتمالی که در آن زمینه مطرح میشود، با شما صحبت کردند.
اما بهترین تصمیم برای پیگیری فرآیند شکایت و رسیدن به اجرای احکام کیفری، کمک گرفتن از وکیل حقوقی است. برای اجرای احکام و موضوعات پیرامون آن باید از یک وکیل حقوقی که تجربه و تخصص لازم در این زمینه را دارد کمک بگیرید. مجموعه حقوقی عدل دانو آماده است تا در این زمینه به شما عزیزان کمک کند. تنها کافی است برای کمک گرفتن از وکلای گروه حقوقی عدل دانو، با ما تماس بگیرید. لازم به ذکر است، این امکان برای شما وجود دارد تا از طریق مشاوره تلفنی با وکیل حقوقی عدل دانو نیز، راهنماییهای لازم را دریافت کنید و بتوانید به پاسخ سوالات خود دست یابید.